Klíčová svědkyně v kauze Rath: Domluvené firmy dělaly křoví

Ivana Salačová

Ivana Salačová

Čtvrtým dnem Krajský soud v Praze rozplétá kauzu kolem Davida Ratha. Vypovídá podnikatelka Ivana Salačová. Klíčová svědkyně minulý týden popsala systém ovlivňování výběrových řízení a předávání úplatků.

Krajský soud v Praze dnes pokračuje ve výslechu podnikatelky Ivany Salačové v kauze poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) a dalších deseti lidí obviněných z údajné korupce při zadávání veřejných zakázek. Salačová odpovídá na dotazy advokátů, uvedla například, že předem domluvené firmy dělaly ve výběrových řízeních „křoví“, aby tendr vypadal navenek v pořádku. Advokáti ji pokládají desítky dotazů a snaží se ji znevěrohodnit. Salačová se jako jediná přiznala ke korupci a má zatím pozici spolupracující obviněné, proto by mohla dostat nižší trest.

Advokáti podnikatelce kladou otázky týkající se podrobností o veřejných zakázkách na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia Hostivice a o tom, jak se podílela na jejich upravování. Zaměřil se na to zejména Rathův obhájce Adam Černý. Jeho dotazy provázely námitky soudce Roberta Pacovského, který upozorňoval, že zadané dotazy již dříve zazněly. Právník musel několikrát otázky upřesňovat a měnit. Černý tvrdí, že se vytváří dojem, „že pokud se upraví podmínky výběrového řízení, tak firma vyhraje tendr, což ale není pravda.“ „Již jsme slyšeli, že zakázka mohla být šitá na míru i více firmám,“ uvedl. Salačová na to odpověděla, že zadání bylo „ušité“ tak, že do druhého kola postoupilo více firem, které předem souhlasily, že budou dělat „křoví“, aby navenek výběr vypadal podle pravidel.

Salačová znovu popisovala, jak vypadal mechanismus upravených soutěží. „Když se tam (do zadání) dá ukazatel, který splňuje jen jediná firma,“ popsala údajný korupční postup. Například u Buštěhradu to byl požadavek práce restaurátora s praxí nad určitý počet let, dále také počet zaměstnanců a další podmínky. „Takto se to dá ovlivňovat a doplňovat, jak je potřeba,“ dodala Salačová. Pro Salačovou je důležité, aby vypovídala stejně jako před policií. Jen tak si může udržet pozici spolupracující obviněné. Podle žalobce Petra Jiráta se jí zatím daří kauzu rozkrývat.