Koalice řeší „nevěru“ a křesla pro VV

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Nejprve vyřešit „nevěru“ ODS a TOP 09, které navzdory protestům Věcí veřejných včera hlasovaly o zdanění hazardu s opozicí, a pak otevřít diskusi o personálních změnách ve vládě. Takové jsou představy nejmenšího koaličního o dnešním jednání koaličních špiček K9. Strana už několik týdnů trvá na tom, že chce v kabinetu Petra Nečase důstojné zastoupení. Dosavadní rozhovory, které si VV vynutily, však výsledek nepřinesly.

„Koaliční nevěra při hlasování o zákonu o loteriích je pro nás silný alarm,“ prohlásil hlavní vyjednavač véčkařů Vít Bárta. Dodal, že jeho strana chce prosadit také to, aby se nesnižovaly daně bohatým.

Premiér vyjádřil přesvědčení, že koalice bude pokračovat i po 30. červnu, což je datum, do něhož mají jednání skončit. „Když jde o důležité věci, dokáže koalice postupovat soudržně,“ konstatoval Nečas v narážce na hlasování poslanců ODS, TOP 09 a VV, kteří včera schválili na tři desítky zákonů, včetně první části zdravotní reformy a takzvané malé penzijní reformy.

Podle jednoho ze členů vedení ODS, který si nepřál být jmenován, nyní oba silnější koaliční partneři čekají na to, až VV „vychladnou hlavy“. „Doufáme, že nakonec budou souhlasit s obsazením postu ministra, který bude řídit legislativní radu vlády. Prostě jim musí dojít, že jiná možnost není,“ poznamenal politik.

Tento post by mohla zastávat první místopředsedkyně VV a šéfka jejich poslaneckého klubu Karolína Peake. Strana by raději získala rezort spravedlnosti, ten však ODS odmítá opustit. Kromě toho VV požadují náměstky na ministerstvech, která neřídí.

Předseda véčkařů řekl, že právě Peake a další tři politici VV by měli získat vládní křesla. Vedle ministrů školství a místního rozvoje Josefa Dobeše a Kamila Janovského má strana ve vládě Radka Šmerdu, který po odchodu Bárty řídí rezort dopravy. „Pan Šmerda je úřednický ministr a jeho případné úspěchy jsou úspěchy úřednického ministra, nikoliv ministra VV. Neosvědčilo se nám to,“ prohlásil John. Šmerdu by mohl vystřídat poslanec VV Petr Skokan.

Véčkaři trvají na dodatku ke koaliční smlouvě

Součástí dodatku ke koaliční smlouvě, kterým VV podmiňují své setrvání v Nečasově kabinetu, má být například závazek zrušit anonymní akcie nebo mít možnost větší kontroly nad finančně-analytickým útvarem ministerstva financí. Šéfa finančních detektivů by napříště měla jmenovat celá vláda.