Koaliční jednání zablokoval spor o rozpočet mezi VV a TOP 09

Zdroj: mediafax

Ani dnes se koaličním politikům nepodařilo nalézt shodu na dodatku koaliční smlouvy. Řešili ekonomiku, především výhrady Věcí veřejných k návrhu rozpočtu na příští rok, jak ho připravil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nejmenší vládní straně se nelíbí například seškrtání rozpočtu školství, TOP 09 ale ustoupit odmítla. K personálním změnám ve vládě se dnes vyjednavači nedostali. Dodatkem, který má být hotov do 30. června, podmiňují VV svoje setrvání v kabinetu.

Neformální lídr VV Vít Bárta novinářům po jednání takzvané K9 v Kramářově vile řekl, že TOP 09 odmítla o některých programových bodech jednat. Věci veřejné to považují za konec jednání. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) koaliční dohoda platí a vyjednavači ODS jsou připraveni podepsat to, co bylo dohodnuto. „Jednání považujeme za uzavřené. Je těžké, když nejmenší strana vznáší stále požadavky,“ řekl novinářům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s tím, že jeho strana bude dodržovat koaliční dohodu.

Věci veřejné podle svých vyjednavačů nepřesvědčily partnery o tom, že učitelé mají dostat přidáno v příštím roce čtyři miliardy korun, jak bylo dohodnuto, a o nutných investicích do dopravní infrastruktury.
Už ve středu K9 diskutovala zhruba devět hodin a strany se shodly na naprosté většině programových otázek dodatku k současné koaliční smlouvě. Dnes trvalo jednání čtyři hodiny. VV daly před časem svým partnerům ultimátum. Pokud se neuzavře do 30. června dodatek ke koaliční smlouvě, který by zohlednil jejich požadavky, odejdou z vlády. Předseda VV Radek John dnes večer potvrdil, že termín stále platí.