Kodiaq si za měsíc objednalo přes tisíc Čechů, aniž by vůz vyzkoušeli

Škoda Kodiaq

Škoda Kodiaq Zdroj: Skoda Auto

Škoda Kodiaq
Zahájení výroby Škody Kodiaq
Zahájení výroby Škody Kodiaq
Kodiaqova světová premiéra v Berlíně
Škoda Kodiaq
8
Fotogalerie

Jako první Škoda může být Kodiaq dodávaný se třetí řadou sedadel, na která se v pohodě vejdou dvě děti nebo dospělé osoby menšího nebo středního vzrůstu. Jízdní vlastnosti vozu jsou podle odborníků vyvážené.

Zhruba měsíc po zahájení předprodeje si nové velké SUV Škody Auto pod názvem Kodiaq závazně objednalo více než jeden tisíc českých zákazníků. Ti přitom ještě neměli možnost si vůz ani vyzkoušet. První auta ke klientům v Česku dorazí v únoru, řekl během testovacích jízd ve Španělsku ředitel Škoda Auto ČR Luboš Vlček.

Jako první Škoda může být Kodiaq dodávaný se třetí řadou sedadel, na která se v pohodě vejdou dvě děti nebo dospělé osoby menšího nebo středního vzrůstu. Jízdní vlastnosti vozu jsou podle motoristického novináře Radka Pecáka vyvážené, i když je při jízdě znát větší výška vozu i hmotnost.

"Vyšší dynamiku jízdy lze čekat u nejsilnějších dvoulitrových agregátů," podotkl s tím, že auto není primárně určené pro sportovní jízdu, ale spíše jako rodinný vůz, nebo prostředek pro dopravu na volnočasové aktivity s možností připojení přívěsu o hmotnosti až 2,5 tuny. Pochválil odhlučnění interiéru i kultivovaný chod motorů včetně dieselových.

Vedoucí produktové řady kompakt Jaromír Drábek řekl, že společnost bude všechny své nové modely vybavovat mobilním datovým připojením prostřednictvím zabudované SIM karty. Služba pod názvem Care Connect umožní funkci nouzového volání, ale i vzdálený přístup z chytrého mobilního telefonu.

Mobilním připojením jiné vozy vyráběné v Česku nedisponují. Vestavěnou SIM kartu mají prémiové značky, jako je Audi, Mercedes nebo BMW. Funkce nouzového volání bude od roku 2018 v Evropě povinná.

Služba Care Connect vedle nouzového volání, které se automaticky aktivuje při aktivaci zádržných systémů, například airbagu, zahrnuje vzdálený přístup k vozu prostřednictvím chytrého telefonu uživatele. Služba i na dálku informuje o aktuálním stavu osvětlení a stavu paliva v nádrži, o tom, zda má vůz otevřené nebo zavřené dveře a o dalších aspektech. Umí také zobrazit, kde byl vůz naposledy zaparkovaný.

Jednou z nejužitečnějších služeb navigace jsou online dopravní informace o situaci na zvolené trase, v případě dopravní zácpy pak systém navrhne vhodnou alternativní trasu. Navigace využívá služby Google Earth a Google Streetview.

Kodiaq měří téměř 4,7 metru a disponuje základním zavazadlovým prostorem o velikosti 720 litrů, což je nejvíc ve třídě. V Česku bude dodáván se třemi benzinovými a dvěma dieselovými přeplňovanými motory o objemu 1,4 až 2,0 litry a výkonu 125 až 190 koní. Základní cena vozu je 677.900 korun.

Škoda loni vyrobila přes milion vozů. Má tři závody v ČR, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Indii, na Ukrajině a v Kazachstánu. Zaměstnává téměř 27 tisíc lidí. Za letošní rok očekává rekordní počet prodaných vozů i rekordní finanční výsledky.