Komu Fischer pomůže v druhém kole? Rozhodnutí padne na poslední chvíli

Volební štáb Jana Fischera

Volební štáb Jana Fischera Zdroj: E15 Michael Tomes

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer zatím před druhým kolem volby nepodpoří ani Miloše Zemana (SPOZ), ani Karla Schwarzenberga (TOP 09). Někdejší předseda úřednické vlády a favorit předvolebních průzkumů se prý rozhodne až těsně před začátkem druhého kola. Ani jeden z finalistů není podle Fischera nezávislý.

„O prezidentský úřad jsem se ucházel jako nezávislý občanský kandidát s vizí zásadní změny fungování české politiky. V tomto smyslu ani jeden ze dvou stranických kandidátů neslibuje pozitivní posun,“ sdělil Fischer. „V příštích dnech budu sledovat průběh kampaně a na základě chování obou kandidátů se vyjádřím krátce před druhým kolem volby,“ doplnil.

Předseda vládní strany TOP 09 Schwarzenberg se podle něj podílel na řadě chybných rozhodnutí vlád Petra Nečase i Mirka Topolánka (oba ODS), například na zvýšení daní nebo reálném snížení důchodů. „Nese spoluodpovědnost za činnost ministra Miroslava Kalouska (TOP 09) i za tolik kontroverzní amnestii. Vzbuzuje otázky, zda může plnit jeden z hlavních úkolů prezidenta, a to spojovat společnost,“ uvedl.

„K Miloši Zemanovi jsem se vyjádřil opakovaně a otevřeně,“ dodal Fischer. Před prezidentskou volbou kritizoval Zemanovo dřívější působení v politice i jeho předvolební kampaň. Jako favoriti prvního kola se střetli v několika debatních duelech.

Dnes naopak jasně vyjádřila podporu Schwarzenbergovi Strana zelených. „Jeho protivník Miloš Zeman je pro Zelené zcela nepřijatelným kandidátem. Ochranou životního prostředí otevřeně pohrdá, je neprůhledně provázán s domácími i zahraničními lobbisty a jeho éra v čele vlády dala základ korupčnímu prostředí,“ sdělil dnes médiím předseda strany Ondřej Liška.

Přesto zelení kritizují i současnou vládu, včetně Schwarzenberga, například kvůli „nezvládnuté důchodové reformě“. Předsedu TOP 09 a ministra zahraničí rovněž vyzývají k nápravě důsledků amnestie.

Předsednictvo senátorského klubu ČSSD v prohlášení uvedlo, že „v žádném případě nepodporuje Karla Schwarzenberga - 1. místopředsedu asociální vlády Petra Nečase a předsedu TOP 09“. Podporu vyslovilo Zemanovi.

Již dříve vyjádřili Schwarzenbergovi podporu nepostupující prezidentští kandidáti Přemysl Sobotka (ODS) a Zuzana Roithová (KDU-ČSL) či grémium ODS. Bývalého premiéra Miloše Zemana zase podpořila před druhým kolem ČSSD, kterou kdysi vedl, KSČM nebo národní socialisté vedení Jiřím Paroubkem, který stejně jako Zeman také stál v čele ČSSD.