Komunisté: Překvapil nás úspěch Okamury

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Vojtěch Filip, předseda KSČM Zdroj: ctk

KSČM pravděpodobně prohrála souboj o stříbrnou příčku s Babišovým ANO 2011 a v letošních předčasných volbách skončí na třetím místě. Výsledek je zhruba o pět procentních bodů lepší než při posledních sněmovních volbách v roce 2009.

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je výsledek voleb důkaz, že prestiž komunistů ve společnosti roste. „Náš hlavní cíl, že se zvýší autorita KSČM ve společnosti, se plní,“ řekl novinářům ve volebním štábu KSČM. Nechtěl být ale konkrétní, zda budou komunisté usilovat například o vysoké funkce v poslanecké sněmovně.

Filip zopakoval názor, který mezi komunisty časně zaznívá, a to že Babišovo hnutí zvítězilo hlavně kvůli masivní reklamní kampani strany. „Lidé se bohužel méně zajímali o program a spíše o povrchní věci,“ uvedl. Jednání o koalici budou podle něj komplikovaná, KSČM je podle něj ochotna hovořit s každou ze stran o spolupráci. „Politika nulové tolerance, která nastala po volbách 2010, skončí. Nebude možné, aby někdo s někým nemluvil,“ uzavřel předseda KSČM.

Tlak na ČSSD

Z výsledků sčítání vyplývá, že výrazného výsledku docílili nováčci na politické scéně, ANO Andreje Babiše bojuje s KSČM o druhé místo a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury 7,5 procenta.

Kandidátka KSČM v Praze Marta Semelová řekla E15.cz, že za úspěch bude považovat takový zisk KSČM, který umožní ve sněmovně prosazovat její program. To samozřejmě závisí na síle levice jako celku. „Kdyby KSČM získala hodně hlasů,může pak sociální demokracii tlačit více doleva,“ dodala.

Sledujete volby 2013 online na E15.cz

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš byl nejvíce překvapen úspěchem Okamurova Úsvitu. „Co mě osobně překvapilo a v čem bych do budoucna viděl problém, jsou výsledky pro pana Okamuru. Takovéto nevyzpytatelné uskupení by sestavování koalice i práci v parlamentu mohlo zkomplikovat,“ uvedl Dolejš. KSČM podle něj oceňuje, že to vypadá na lepší volební výsledek než v předchozích volbách (v roce 2009 získala 11 procent), nicméně klíčové podle něj bude součet hlasů levicových stran.

Co se týče úspěchu Babišova ANO, podle Dolejše bylo už pár týdnů před volbami jasné, že strana začala sbírat hlasy nespokojených pravicových voličů, zejména ODS. „Ale ukázalo se, že i TOP 09 má nějaké limity růstu, Karel Schwarzenberg už tolik netáhne a Miroslav Kalousek je spíše negativní symbol. To by však nestačilo, zjevně zabrala i velkorysá a drahá reklama, která oslovila dezorientované voliče. Pro ně je ANO nový subjekt a nepřemýšlí nad tím, že je bude zastupovat nějaký miliardář,“ uzavřel Dolejš. Sestavení funkční vládní koalice bude podle Dolejše komplikované.

Bohumil Doležal: Zklamání z volebních výsledků bude obrovské