Koncesionářské poplatky nejsou vysoké, obhajuje hospodaření ČT Dvořák

Video placeholde

Na domácnost 135 korun měsíčně, 4,40 korun denně. Koncesionářské poplatky nejsou podle ředitele České televize Petra Dvořáka vysoké. A opřít se přitom může i o srovnání mezi jednotlivými evropskými zeměmi, kdy je Česko mezi těmi levnějšími podle výše poplatků. Na špičce se ocitlo Švýcarsko, přesto tam v referendu odmítli jejich zrušení. U nás však volání po tom, aby poplatky zrušeny byly, sílí. Mělo by se podle Dvořáka rozhodovat také v referendu? Spíše ne, míní ředitel.

Nesílí však jen volání po rušení koncesionářských poplatků, množí se i útoky na samotnou Českou televizi. A to i ze strany hlavy státu. Miloš Zeman se do ČT opřel ve své inauguraci, kdy zapochyboval o její vyváženosti. Nedlouho předtím pro změnu poslancům navrhl, aby nadvakrát neschválili výroční zprávu k hospodaření ČT, v jejímž čele by si přál personální změny.

Poslední taková zpráva z roku 2016 ukazuje, že tehdy ČT vybrala na koncesionářských poplatcích 5,69 miliardy.

Taková částka je trnem v oku i majiteli soukromé TV Barrandov Jaromíru Soukupovi, který s gustem šije do údajně neprůhledného hospodaření ČT a o poplatcích říká, že „Česká televize žije z našich daní, jen je neposíláme na ministerstvo financí, ale jdou rovnou na Kavčí hory.“ Soukup při tom podotýká, že nikdo neposílá 135 korun měsíčně komerčním televizím - Nově, Primě nebo právě na jeho Barrandov.

Naopak šéf ČT Petr Dvořák považuje poplatky pro veřejnoprávní televizi za zásadní pro to, co Česká televize nabízí. „Financování veřejnoprávního média – ať už televize, nebo rozhlasu – prostřednictvím koncesionářských poplatků je to, co je nejspravedlivější vůči tomu, komu se televize zodpovídá. A to vůči veřejnosti,“ řekl Blesk Zprávám.

Již od 1.1. 2018 přitom poplatek za ČT zůstává neměnný. A podle Dvořáka nijak dramaticky vysoký. „Myslím si, že koncesionářský poplatek je dobrá cesta. 135 korun měsíčně na domácnost znamená 4,40 korun denně. A když vezmu, že průměrná česká rodina má čtyři členy, tak každý z těch členů zaplatí denně korunu za to, že se může dívat na šest kanálů ČT. Myslím si, že ta cena je docela dobrá,“ říká ředitel.

Více si přečtěte ZDE >>>