Končící ministr Chládek vidí za svým odvoláním Babiše

Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: ctk

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) označil své odvolání za bezprecedentní útok na svou osobu s cílem ho odstranit z čela úřadu. Z útoku obvinil šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, od něhož žádal navýšení rozpočtu na školství, a média, která společnost Agrofert ministra financí vlastní. Důvody, proč má končit ve vládě, pokládá Chládek za zástupné. Babiš tvrzení Chládka považuje za nesmysl, o problémech ministra se podle něj vědělo už dříve.

„Nepodlehnu tlaku Andreje Babiše,“ prohlásil dnes Chládek na tiskové konferenci den poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil úmysl ho vyměnit. „Tady nejde o Marcela Chládka, tady jde o české školství,“ tvrdí končící ministr. Chládek znovu odmítl nařčení, že šikanoval některé své zaměstnance, za celou dobu jeho působení na ministerstvu prý na něj nebyla jediná stížnost.

Právě informace o údajně nevhodném chování ministra k některým podřízeným, které uveřejnila Mladá fronta Dnes, vedly Sobotku k rozhodnutí ho odvolat.

Chládek dnes označil články deníku za lži, už ve čtvrtek mluvil o „lynči médií, které vlastní Andrej Babiš“. Netají se s tím, že s některými představiteli koaličního hnutí ANO nemá dobré vztahy a doufá, že po jeho odchodu nebude školství řídit někdo z Babišova hnutí.

Babiš hovoří o nesmyslu, Sobotka už nekomentuje

Babiš dnes obvinění Chládka jednoznačně odmítl. „Slyšíme to všichni od nástupu do funkce, že se chová podivně. Takže to, co on tvrdí, je nesmysl,“ řekl. „Pan premiér to dobře věděl a pan premiér asi problémy svých ministrů nechce řešit, tak to je jeho problém,“ doplnil.

Sobotka se ke slovům odcházejícího ministra na adresu šéfa ANO vyjadřovat nechtěl. „Pro mne je tato věc ukončena,“ řekl pouze.

„Je to lež Mladé fronty Dnes a redaktora Přibila, který je napojen na lidi, kteří odsud před rokem odešli,“ prohlásil na svou obranu Chládek. Nikdo prý neodešel kvůli němu, důvody byly například změny v soukromí nebo ukončení brigády.

Informace MfDnes v dnešním společném prohlášení odmítli i současní zaměstnanci kabinetu ministra včetně vrchní ředitelky Lucie Orgoníkové nebo tiskové mluvčí Kláry Bílé.

„Pan ministr má standardní chování jako jakýkoliv jiný manažer. To, že po někom vyžaduje kvalitní práci, není šikana ani bossing,“ uvedli. Inkriminovaný článek považují za účelový, důvody odchodu zmiňovaných zaměstnankyň prý byly jiné, než list uvedl. Podle Chládka navíc odchody z ministerstva školství nebyly nijak dramatické. „Když se podívám na ministerstvo financí, kde odešlo řádově 94 procent lidí, tak to je v mnohem horším stavu,“ poznamenal.

Stačí, když si vybere někdo kohokoliv z vlády, a na základě jednoho nebo dvou článků bude odvolán

Svůj případ považuje za varování pro ostatní. „Stačí, když si do budoucna vybere někdo kohokoliv z vlády, a na základě jednoho nebo dvou článků bude tento člověk odvolán,“ doplnil.

O jménu nového ministra chce mít premiér jasno do konce příštího týdne, ještě dnes pošle na Hrad návrh na Chládkovo odvolání. Odcházející ministr by byl rád, aby jeho nástupce dokončil započaté reformy.

Ve Sněmovně pomohl k přijetí novely zákona o vysokých školách a spustil připravovanou reformu regionálního školství i kariérní řád. Navíc je podle něj nezbytné pokračovat v navyšování platů zaměstnanců v tomto sektoru.

Úřad má nyní dočasně vést ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Považuji to za logický krok. Aspoň bych rád předal některé dokumenty a rozpracované věci, aby byl zachován nějaký kontinuální chod,“ dodal Chládek. O tom, čemu se bude po odchodu z vlády věnovat, vzhledem k překotnému vývoji událostí ještě neměl čas přemýšlet.