Tisk: Těžší než odvolat Chládka bude najít jeho nástupce

Marcel Chládek (ČSSD)

Marcel Chládek (ČSSD) Zdroj: ctk

Těžší než odvolat ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) bude podle komentářů v dnešních českých denících najít jeho nástupce. Premiér Bohuslav Sobotka, který chce odvolání navrhnout, možná před svým rozhodnutím listoval programem ČSSD, píšou. Podle deníku Právo by pak ministrovo odvolání mohlo znamenat pro Sobotku poziční výhodu při příštím sporu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Podle sloupku v Lidových novinách (LN) by Chládkovo angažmá na ministerstvu školství mohla ČSSD nazvat svou „slavnou prohrou“. U Chládka, který měl jako stínový ministr a učitel z praxe všechny předpoklady být úspěšným šéfem resortu, se negativně projevila jeho potřeba být často v médiích, píše deník. „Navrhoval každý druhý den nějakou reformu a vůbec mu nepřekážela skutečnost, že drtivá většina jeho nápadů nedožila následujícího svítání,“ míní autor sloupku.

Chládek podle LN ministerstvo navzdory velkolepým plánům nikam neposunul, všeobecný respekt v komunitě nezískal a navíc kolem sebe systematicky vytěsňoval schopné lidi. Premiér tak promarnil příležitost Chládka odvolat už po jeho nezvolení do Senátu loni na podzim. Nyní, po dalším zveřejnění podezření na šikanu vůči podřízeným na ministerstvu, už ale Sobotka neotálel. „Odvolání pana ministra Chládka je ostatně tou snadnější částí výměny, nyní musí nalézt nejen vhodného manažera, ale i povahově solidního člověka,“ uzavírá deník.

Právo: ČSSD dostane poziční výhodu

Podle deníku Právo může ale přinést Chládkovo odvolání pro ČSSD poziční výhodu. Sobotka odvolal člena vlády za svou stranu poté, co na jeho chování upozornil deník Dnes, noviny vlastněné Babišem. „Tak se nebojí pravdy, i když dorazila od rivala, “ uvedlo Právo. To lze využít, až bude Sobotka něco vytýkat Babišovi.

ČT: Návrh na odvolání Chládka odešle Sobotka ještě dnes
Premiér Bohuslav Sobotka už dnes odešle návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka (oba ČSSD) prezidentovi Miloši Zemanovi. Předseda vlády to řekl České televizi (ČT). Sobotka dal ve čtvrtek svůj krok do souvislosti především s nařčením Chládka ze šikany vůči podřízeným. Zeman se k návrhu vyjádří po nedělním setkání s premiérem v Lánech.

I když premiér Chládkovo působení v ministerském křesle hodnotil pozitivně, mezi politiky i odborníky se objevily hlasy, že ministrovo odvolání českému školství prospěje. Postupoval prý nekoncepčně a dělal a plánoval kroky, které by mohly školství škodit.

Deník také spekuluje o tom, že má premiér silnější důvod k odvolání ministra. „Buď premiér ví víc, než bylo popsáno, anebo má důvodné předpoklady očekávat, že v případě, že by Chládek odvolán nebyl, začaly by ve veřejném prostoru padat na hlavu ministra fakta, která by si za rámeček nedal. A s ním také premiér a jeho strana,“ prohlásil autor sloupku.

List si také všímá, že Chládkovo údajné chování vůči zaměstnancům ministerstva neladilo s programem ČSSD, ve kterém strana před posledními volbami mimo jiné slibovala důstojné pracovní podmínky nebo lepší sladění osobního a pracovního života. „U ministra školství z ČSSD šikana a bossing prostě vadí trojnásob,“ píše deník. Podle něj se tak Sobotka pro Chládkův odchod mohl rozhodnout poté, co si programem sociální demokracie zalistoval.

Chládek jako ministr předkládal řadu návrhů
Vizitka ministra školství Marcela Chládka (47; ČSSD), kterého se předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodl odvolat:
Datum a místo narození: 9. dubna 1968, Rakovník
Vzdělání: vystudoval andragogiku a personální řízení na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, v roce 2006 získal titul PhDr.; má titul MBA z Vysoké školy ekonomie a managementu v Praze
Současná funkce: ministr školství (od ledna 2014)
Kariéra: působil jako středoškolský učitel v Sokolově a Rakovníku, poté byl náměstkem ředitele Institutu pro místní správu Praha, který spadá pod ministerstvo vnitra (2003-2004), později náměstkem ředitele Institutu celoživotního vzdělávání v Havířově (2004-2008), před zvolením do Senátu v roce 2008 vedl Centrum vzdělávání Praha, v roce 2008 byl zvolen do zastupitelstva Středočeského kraje a stal se náměstkem hejtmana;, vedení kraje opustil po jmenování členem vlády.
Působení v politice: členem ČSSD je od roku 2004, v roce 2006 byl zvolen zastupitelem Rakovníka, o dva roky později získal mandát krajského zastupitele i senátora, kterým byl do voleb v říjnu 2014; v květnu 2011 se stal stínovým ministrem školství, je místopředsedou středočeské organizace ČSSD.
Rodina: je podruhé ženatý, má dvě děti.
Ostatní:

Před nástupem do funkce ministra školství Chládek hovořil o tom, že chce stabilizovat resort, který „trpí neustálými změnami a chaosem“. Jeho cílem je také vytvoření dlouhodobější strategie, která by nebyla jen pro jedno volební období.
V předchozím volebním období patřil mezi hlasité kritiky českého školství, navrhoval také řadu změn - od posunutí začátku školy na devátou hodinu přes odložení začátku povinné školní docházky až po změnu systému financování škol nebo nedávno zavedených státních maturit.
O možném odvolání Chládka z čela ministerstva školství se spekulovalo již několik měsíců po jmenování vlády, důvodem mělo být i údajné Chládkovo nevhodné chování k podřízeným.

Během Chládkova vedení ministerstvo školství mimo jiné prosadilo novelu zákona o pedagogických pracovnících, novelu školského zákona a po dlouhých letech se podařilo s akademickou obcí vyjednat novelu vysokoškolského zákona. Zatímco tyto legislativní úpravy jsou jako celek vesměs hodnoceny pozitivně, například kvůli plánům na zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a povinné maturity z matematiky se ozvala řada kritiků.

———————-