Korespondent BBC: Vítězem voleb v Česku je ANO

BBC

BBC Zdroj: BBC

České volby nemají žádného jasného vítěze, takže po nich pravděpodobně budou následovat týdny obtížných rozhovorů o vytvoření nové vlády. Uvedl to internetový server britské zpravodajské společnosti BBC.

Analytici se podle BBC domnívají, že výsledek voleb by mohl vést ke vzniku další nestabilní vládní koalice. Upozorňují na silnou vyjednávací pozici hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhém místě těsně za ČSSD.

Jeden z korespondentů BBC označil za skutečného vítěze voleb právě hnutí ANO. České volby jsou podle něj považovány za referendum ohledně popularity zavedených politických stran, které zemi řídily po dvě desetiletí.

BBC upozorňuje, že volbám předcházely měsíce politického chaosu po červnovém pádu vlády premiéra Petra Nečase v důsledku korupčního skandálu.

Finanční trhy podle listu The Financial Times volby převážně ignorovaly díky ekonomické stabilitě České republiky podporované nízkým veřejným dluhem a nejnižšími náklady na půjčky v rozvíjejících se evropských zemích. List nicméně upozorňuje, že trhy by mohlo znepokojit nebezpečí vleklých jednání o sestavení vlády.