Kosmetičky, restauratérky či finančnice. Ženy dohánějí muže

Módní salon

Módní salon Zdroj: Martin Pinkas, Euro

V České republice je v současnosti zaregistrováno přes dva miliony živnostníků. Podíl žen mezi živnostníky, stejně jako podíl žen mezi majitelkami firem nebo top manažery, v poslední době kontinuálně roste.

Informace vyplývají genderové studie, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode. „Statistiky zkresluje vývoj v 90. letech, kdy si živnostenské oprávnění zřizovali především muži. V posledních čtyřech letech ale podíl žen na nově vydaných živnostenských listech dosahuje stabilně kolem 40 procent,“ vysvětluje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Největší podíl žen mezi živnostníky je v Praze (téměř 37 %), Moravskoslezském (36 %) a Středočeském (35 %) kraji, nejméně naopak na Vysočině, Zlínském a Pardubickém kraji (32 až 33 %).

Nejedná o nijak dramatický vývoj, spíše o plynulé směřování k vyváženému stavu

Trend potvrdil i Michael Dobrovolný ze společnosti Smart Office & Companies: „I naše společnost zaznamenává nárůst počtu aktivně podnikajících žen, přičemž některé z našich klientek se věnují i činnostem dříve vyhrazeným právě mužům, například i v oboru letecké techniky. Lze však říci, že se nejedná o nijak dramatický vývoj, ale spíše o to plynulé směřování k vyváženému stavu.“

Živnostenská oprávnění jsou v Česku nejčastěji vydávána v oblasti zprostředkování a obchodu. Muži – živnostníci – dále nejčastěji podnikají v oblasti stavebnictví, provozu restaurací, dopravy a opraven automobilů.

Naopak ženy se zaměřují na činnosti související s péčí o tělo, provoz restaurací, služby v oblasti účetnictví a překladatelství.

Jaké profese jsou nejčastěji mezi živnostníky

Jaké profese jsou mezi živnostníkyJaké profese jsou mezi živnostníky|BisnodePramen: Bisnode

Čeští podnikatelé i jejich firmy stárnou

Počet podnikajících žen v Česku stoupl o 40 % oproti loňsku

Ovládnou ženy byznys 21. století?