Kott opustil vazbu, půjde pracovat do Nemocnice Na Bulovce

Petr Kott.

Petr Kott.

Krajský soud v Praze dnes vyhověl žádosti o propuštění z vazby Petra Kotta obžalovaného z korupce v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD). Bývalý náměstek krajských nemocnic vazbu opustil krátce před jedenáctou hodinou dopoledne. Kott ve vazbě strávil 18 měsíců.

„Asi pojedu domů a začnu žít. Budu pracovat ve fakultní Nemocnici Na Bulovce,“ sdělil Kott České televizi bezprostředně po odchodu z vězení. Kott měl společně s ředitelkou kladenské nemocnice a svou partnerkou Kateřinou Pancovou převzít úplatek 38 milionů korun, vinu ale popírá. Pancovou Krajský soud v Praze již z vazby propustil.

Kott slíbil, že se nebude vyhýbat hlavnímu líčení a odevzdá cestovní doklady. Souhlasil také s tím, že bude pod dohledem probačního úředníka. Státní zástupce Petr Jirát si nechal lhůtu na rozmyšlenou pro možné odvolání, což ale nemá odkladný účinek, takže Kott mohl být propuštěn na svobodu ihned. Jirát však dodal, že si počká na písemné vyhotovení, teprve poté zváží podání stížnosti.

Předchozí Kottovu žádost soud počátkem září zamítl, v mezidobí však vazbu postupně opustili Kottova přítelkyně Kateřina Pancová a také Rath. Jirát od počátku tvrdí, že u Ratha, Pancové i Kotta hrozí riziko skrývání se před hlavním líčením, například útěkem do zahraničí. Trojice lékařů s tím nesouhlasí a tvrdí, že v cizině nemají žádné prostředky.

Hlavní líčení v kauze je naplánované do února příštího roku, přičemž lze očekávat pokračování. Žalobce viní na základě policejních odposlechů 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Týkaly se údajně opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace několika krajských nemocnic. Tendry prý vyhrávaly za úplatky předem domluvené firmy.

Salačová: Kott s Pancovou si řekli o 20 až 24 milionů

Podle výpovědi spolupracující obviněné Ivany Salačové, která figurovala v případu rekonstrukce Gymnázia Hostivice a rekonstrukce Buštěhradského zámku, byl projekt rekonstrukce zámku odhadován na 200 milionů korun. Kott s Pancovoou ovšem požadovali provizi 20 až 24 milionů korun. Její zaplacení si měla Salačová rozdělit půl na půl s Drážďanským ze stavební firmy Konstruktiva Branko.

Salačová se rozhodla z celé akce odstoupit v únoru 2012. „Bylo mi řečeno, že se budu účastnit jen výběrových řízení Konstruktivy Branko,“ uvedla. Ostatní ji prý řekli, že její stavební firma FISA bude mít šanci na zakázku jen v případě, že bude nejlevnější.

Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová na lavici obžalovaných.Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová na lavici obžalovaných.Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová na lavici obžalovaných. (Zdroj ČTK)

Salačová se údajně setkala s Pavlem Drážďanským a odjeli za Pancovou. Každý vezl krabici vína. To se odehrálo 14. května 2012, tedy v den, kdy policie všechny zatkla.

V případě rekonstrukce Buštěhradského zámku se Pancová radila o všem s Davidem Rathem, tvrdí Salačová. Obviněný exhejtman přitom ve své výpovědi prohlásil, že konkrétní detaily výběrového řízení a následného projektu neznal. V zákázce Gymnázia Hostivice si Kott s Pancovou řekli o 2,8 milionu

Výslech později přešel k zakázce na rekonstrukci Gymnázia Hostivice. Salačova vysvětlila mechanismus předávání a dělení úplatků. Částky se v tomto případě pohybovaly kolem 2,8 milionu korun, které byly určené Kottovi a Pancové. Účást Ratha Salačová v tomto případě nedokázala potvrdit.

Rekonstrukci Gymnázia Hostivice měla na starosti stavební firma Pohl, jejíž zástupce Václav Kovanda rovněž sedí na lavici obžalovaných.

Vizitka Petra Kotta (51), kterého soud v kauze Rath po 18 měsících propustil z vazby
- Lékař Petr Kott se narodil 11. září 1962.
- Poslancem za Liberecký kraj za ODS byl zvolen v červnu 2002. Mandát vykonával po následující čtyři roky.
- V říjnu 2003 byl vyloučen z ODS kvůli tomu, že se v opilosti nezúčastnil důležitého parlamentního hlasování o reformě veřejných financí. Kott pak vystoupil i z poslaneckého klubu, o devět měsíců později posílil řady unionistických poslanců.
- V roce 2006 jako jeden z mála pravicových politiků ve Sněmovně podpořil kontroverzní zákon o neziskových nemocnicích, který prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Za to si Kott podle médií vysloužil od ČSSD „trafiku“ v podobě řízení obnovené středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. V čele pobočky stál zhruba rok.
- Podle tisku měl Kott coby šéf středočeské VZP pomoci Rathově firmě získat smlouvu na ordinaci v Hostivici u Prahy. Příslušnou smlouvu Kott údajně podepsal i přesto, že expertní komise vznik další ordinace ve městě nedoporučovala.
- Po odchodu z VZP se stal spolupracovníkem hejtmana Davida Ratha. Podle médií byl Kott koordinátorem pro převod pěti středočeských krajských nemocnic na neziskové nemocnice a za organizaci Krajská nemocnice Středočeského kraje vyjednával se zdravotními pojišťovnami.
- Podle informací týdeníku Týden z loňského února si Kott v roce 2006 koupil v okolí Doks u Máchova jezera, kde dříve vykonával lékařskou praxi, přes 233.000 metrů čtverečních orné půdy, luk a lesů.
- Petr Kott je životním partnerem Kateřiny Pancové, rovněž obžalované v kauze kolem Davida Ratha, kterou soud již z vazby propustil. Zadržen byl spolu s ostatními loni 14. května. Obžaloba tvrdí, že někdejší ředitelka kladenské nemocnice Pancová a Kott organizovali korupci kolem zakázek ve Středočeském kraji. Dnes byl propuštěn z vazby.