Krajské vedení ČSSD nezrušilo buňku v Duchcově. Sobotka na něm však trvá

ilustrační foto, DSSS, demonstrace v Novém Bydžově

ilustrační foto, DSSS, demonstrace v Novém Bydžově Zdroj: ctk

Ústecké vedení ČSSD nezrušilo kvůli koalici s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) duchcovskou buňku sociální demokracie, nevyloučilo ani žádného člena. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera k tomu nebyl důvod. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na zrušení duchcovské organizace ale trvá, případem se prý bude ČSSD znovu zabývat na prosincovém jednání Ústředního výkonného výboru. "Závazně uložíme krajské organizaci zjednat nápravu," uvedl Sobotka.

„Trvám na tom, že jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany,“ napsal Sobotka v SMS z Izraele, kde je jako předseda vlády na návštěvě.

„Usnesení (krajského výkonného výboru) je takové, že v tuto chvíli neshledáváme uzavřenou koaliční smlouvu v rozporu se stanovami a de facto jsme se zastali duchcovských představitelů. Pokud tato strana není zakázána, tak se nedomnívám, že by bylo v rozporu, že naše duchcovská organizace uzavřela tuto koalici,“ řekl Scherfer s tím, že krajská ČSSD naopak apeluje na vedení strany, aby se zabývalo vyloučenými lokalitami.

„Prosíme vedení strany a naše ministry, aby se věnovali nepřizpůsobivým občanům a vyloučeným lokalitám jako takovým,“ doplnil Scherfer. Hlasování krajského výkonného výboru bylo podle Scherfera jednomyslné.

Po vyloučení členů, kteří uzavřeli spornou koalici a zrušení buňky volalo vedení ČSSD. „Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou, a ČSSD by s ní neměla spolupracovat,“ řekl už dříve ministr vnitra a člen grémia Milan Chovanec.

Místo v radě i pro člena DSSS

V sedmičlenné radě Duchcova má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo připadlo DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, členy ČSSD jsou tři z nich. Kromě Šimbery je to také Andrea Albertová a Jiří Chvojka. Ten získal mandát poté, co se ho vzdala bezpartijní Jindřiška Semelková.

V městské radě je za DSSS lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Svoboda je také pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.