Křížovo jmenování do čela vojenské policie se odkládá. Kvůli mediální bouři

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) stáhl z programu dnešního zasedání sněmovního branného výboru návrh na jmenování právníka Pavla Kříže do čela vojenská policie. Na jeho nominaci ale trvá a je připraven o ní debatovat s poslanci i armádními špičkami, které vyjadřovaly pochyby. Bez projednání ve výboru ministr nového náčelníka vojenské policie jmenovat ze zákona nemůže, záležitost se tedy odkládá. Proti jmenování Kříže se vyslovil náčelník generálního štábu Petr Pavel.

„Já jsem přesvědčený, že ten kandidát je kvalitní člověk, je to člověk erudovaný a je to člověk, který se v té problematice dobře orientuje. A je zárukou, že vojenská policie by v budoucnosti měla být velice efektivní složkou ministerstva obrany,“ řekl Stropnický.

O stažení bodu z programu prý požádal kvůli „rozvíření mediální bouřky středních rozměrů“, když Křížovu nominaci zpochybnil podle Stropnického „dost nešťastně“ končící náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Pavel: Při dodržení kritérií to musý být někdo jiný

Podle Pavla není Kříž vhodným kandidátem. Nelíbí se mu jeho nízká hodnost podplukovníka, protože šéf Vojenské policie by měl být dvouhvězdičkový generál, tedy o tři hodnosti vyšší voják. Za lepší uchazeče považuje plukovníky, kteří u Vojenské policie slouží delší dobu než Kříž.

Pavel po skončení výboru řekl, že předpokládá, že nominaci projedná personální rada, kterou Stropnický zřídil. Zabývat se podle něj má jmenováním všech generálů, což pozice šéfa Vojenského policie je.

Pavel očekává, že při projednání budou dodržena všechna požadovaná kritéria. V tom případě prý bude muset být vybrán jiný kandidát než Kříž. Dnešní stažení bodu z programu jednání označil za překvapení.

Rozpor mezi Stropnickým a Pavlem kritizuje opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS). „Jsem znepokojená tím, jak posledních několik měsíců vidím to napětí mezi panem ministrem a náčelníkem generálního štábu,“ poznamenala. Je to podle ní špatně pro armádu i ministra. „Mám pocit, že to už je za hranou osobních antipatií,“ dodala.

Rozhodne se v únoru?

Stropnický tedy nebude moci Kříže jmenovat k únoru, jak předpokládal. Na jak dlouho se proces zdrží, ministr neupřesnil. Chtěl by ale, aby branný výbor k věci zasedl v únoru. Času chce ministr využít k debatě s jednotlivými poslanci i Pavlem a jeho pravděpodobným nástupcem Josefem Bečvářem.

Před dnešním zasedáním hrozilo, že ve výboru zazní od některého z poslanců návrh, aby byl tento bod z programu vyřazen. Někteří z nich se ke Křížově nominaci stavěli velmi rezervovaně.

Právník Kříž, jenž je hodností podplukovník, by měl nahradit generálního generála Milana Schulce, jenž údajně dostal nabídku pracovat jako vojenský přidělenec na některém z českých velvyslanectví.

Změna ve vedení vojenské policie by měla nastat kvůli rozhodnutí ministerstva obrany o střídání lidí v této funkci každé tři roky. Schulcovi dnes Stropnický vytkl, že se „poměrně méně intenzivně, než by bylo žádoucí, věnuje například hospodářské kriminalitě“.