Krnáčová poprvé rozlévala rybí polévku, pomáhal jí i Babiš

Na rybí polévce, kterou nalévali 24. prosince na Staroměstském náměstí primátorka hlavního města Adriana Krnáčová a ministr financí Andrej Babiš, si pochutnávali bezdomovci i zahraniční turisté.

Na rybí polévce, kterou nalévali 24. prosince na Staroměstském náměstí primátorka hlavního města Adriana Krnáčová a ministr financí Andrej Babiš, si pochutnávali bezdomovci i zahraniční turisté. Zdroj: CTK

O rybí polévku, kterou dnes rozlévala na Staroměstském náměstí v kuchařské obleku pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), byl značný zájem. Pražané, ale i turisté včetně zahraničních museli před stánky s tradičním štědrodenním pokrmem vystát frontu. Krnáčové přišli pomoci i další členové městské rady a taky ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Já jsem zvyklý. Rozdal jsem za poslední tři roky 35 tisíc koblih,“ řekl Babiš. Koblihy chtěl prý dávat lidem i nyní, protože náměstí ale má v pronájmu provozovatel vánočních trhů, přijal pozvání primátorky na rozlévání polévky. „Já rád chodím mezi lidi, vždycky se něco zajímavého dozvím,“ dodal Babiš.

Pro Krnáčovou to sice byla premiéra, ale podotkla, že polévku nalévala celý život, protože má tři nyní už dospělé děti. „Teď to dělám pro několik lidí navíc, ale prostě prima,“ uvedla.

Polévka s koňakem

Strávníci se shodovali na tom, že polévka s jikrami, mlíčím a máslovou jíškou dochucená karamelem a koňakem je výborná. Jeden ze zájemců uvedl, že už je Štědrý den na Staroměstském náměstí pátým rokem. „Už jsem zažil čtvrtého primátora,“ poznamenal. I proto, že polévka je podle něho stále kvalitní, šel si vystát frontu ještě na jednu porci.

Kolem stánků obcházel také muž v bílém oblečení s velkou vařečkou v ruce. Ačkoli sem tam 'protlačil' některé z děcek dopředu před ostatní čekající se slovy, že je hladové, nabádal, aby se lidé příliš „necpali“, protože jinak neuvidí zlaté prasátko, které je symbolem celoročního blahobytu.

Krásné zastavení

Na Václavském náměstí rozlévali polévku i zástupci Prahy 1 v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (TOP 09), jenž se zhostil této role popáté. „Myslím, že polévku tady děláme vynikající, vidíte ten zájem. Hlavně Vánoce jsou takovým krásným zastavením, kdy je možné se setkat s lidmi v ulicích a pro nás pro všechny je to zážitek,“ řekl starosta.

Centrum metropole na rozdíl od okrajových částí města jako obvykle 'žilo'. U stánků na vánočně vyzdobeném Staroměstském a Václavském náměstí šlo v chladném dni na odbyt zejména svařené víno i rozličné teplé pochutiny. Například na Smíchově na Andělu lidé stáli fronty u kádí prodejců kaprů a někteří si ještě na poslední chvíli kupovali i vánoční stromky.

 

Martin Komárek: Občas vidím do budoucnosti