Kvůli zakázkám na Homolce jde sedm lidí k soudu. I exšéf Dbalý

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: CTK

Státní zástupce obžaloval sedm lidí za manipulaci se zakázkami v pražské Nemocnici Na Homolce. Podle Zdeňka Matuly z Vrchního státního zastupitelství v Praze jde o zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Matula jména obžalovaných nekomentoval. Nejpřísnější trest hrozí za uplácení dvěma z nich, a to pět až 12 let vězení. Obžalobu poslal Městskému soudu v Praze.

Podle serveru Lidovky.cz je mezi obžalovanými i bývalý ředitel Vladimír Dbalý, který byl minulý týden propustěn z vazby po složení půlmilionové kauce.

„Konkrétně se jedná o digitalizaci chorobopisů, kdy je škoda vyčíslena na 57 milionů korun. Tohoto trestného jednání se mělo dopustit šest obviněných, kteří jednali jako členové organizované skupiny. Další jednání se vztahuje k nákupu Leksellova gama nože. Tam mělo dojít k předání úplatku ve výši 5,5 milionu korun. V tomto případě byla podaná obžaloba na tři osoby,“ řekla Lidovkám.cz šéfka Vrchnícho státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová, jejíž podřízení na případu pracují.

Exředitel nemocnice Na homolce Vladimír Dbalý.Exředitel nemocnice Na homolce Vladimír Dbalý. | CTKBývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý.

Prali peníze sjednávali výhodu

Dbalý spolu s dalšími šesti lidmi čelí obvinění kvůli zakázce na digitalizaci chorobopisů. Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly prali špinavé peníze a sjednávali výhodu při zadání veřejné zakázky. Celková škoda dosáhla 57 milionů korun, přičemž 53 milionů mělo skončit jako neoprávněný prospěch u obviněných.

Mezi nimi je kromě Dbalého i jeho někdejší náměstek Michal Toběrný, bývalý ředitel dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical Petr Kutil, vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek, dále Josef Veselý a Tomáš Kadlec, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na chorobopisy na další účty.

Přes 44 milionů korun. Takový byl rozdíl mezi pořizovací cenou gama nože pro Nemocnici Na Homolce a sumou, za kterou jej pořídila dodavatelská společnost Transkontakt – Medical s.r.o. Vyplynulo to ze sdělení obvinění Dbalému, Toběrnému a zástupci dodavatelské firmy Jozefu Kalavskému.

Svým jednáním způsobili nemocnici Na Homolce škodu ve výši 5 664 165 korun, odpovídající výši, o kterou mohla být sjednaná kupní cena nižší.

Výběr událostí kauzy kolem bývalého ředitele Homolky Dbalého
25. června 2014 - Protikorupční policie zasahovala na několika místech v Česku kvůli Nemocnici Na Homolce. Policie zadržela a obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu nejméně 57 milionů korun.

Obviněni byli bývalý generální ředitel nemocnice Dbalý a jeho bývalý náměstek, primář chirurgie Michal Toběrný. Podle médií dalšími obviněnými jsou zaměstnanec dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil a další zástupce firmy Pavel Kocourek, bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví. Policie večer zadržené krom Dbalého propustila.
27. června 2014 - Soud poslal Dbalého do vazby.
21. července 2014 - Server Lidovky.cz napsal, že v kauze zakázky na digitalizaci chorobopisů přibyli ke čtyřem původně obviněným další dva - Josef Veselý a Tomáš Kadlec. Podle médií údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty.
31. července 2014 - Soud zamítl Dbalého stížnost proti vazbě.
2. srpna 2014 - Podle serveru Lidovky.cz čelí Dbalý a Toběrný dalšímu obvinění, a to kvůli zakázce na nákup Leksellova gama nože. Údajně si řekli o úplatek ve výši několika procent z ceny 140 milionů korun.
4. srpna 2014 - Vrchní státní zastupitelství v Praze uvedlo, že Dbalý a Toběrný podle policie přijali úplatek 5,7 milionu korun.
26. srpna 2014 - Česká televize uvedla, že ve vazbě skončil další obviněný v kauze chorobopisů, a to bývalý šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil. Údajně fyzicky napadl jednoho ze svědků.
15. září 2014 - Podle serveru Lidovky.cz policie obvinila Dbalého manželku Stanislavu z maření výkonu úředního rozhodnutí.
14. října 2014 - Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě; ústavní soudci rozhodli, že je zjevně neopodstatněná.
26. října 2014 - Soud uložil Stanislavě Dbalé roční trest s podmíněným odkladem na dobu tří let za výběr 700 tisíc korun z obstaveného účtu. Server Lidovky.cz napsal, že po zadržení Dbalého našli policisté u jednoho jeho známého kufr s 21 miliony korun v hotovosti, 185 tisíc eur, 5000 dolarů a zlatem za desítky milionů korun. S přesunem kufru podle serveru prý Dbalému také pomáhala manželka.
15. listopadu 2014 - Podle zprávy ministerstva zdravotnictví pro poslance, kterou ministerstvo vypracovalo na základě výsledků auditu v Nemocnici Na Homolce, nemocnice nehospodárně, neefektivně a neprůkazně utratila 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněné.
21. ledna 2015 - Nemocnice Na Homolce se rozhodla připojit jako poškozený k obžalobě Dbalého a dalších sedmi lidí, kteří nemocnici podle policie manipulováním zakázek způsobili škodu téměř 62 milionů korun, napsaly Lidové noviny (LN).
24. února 2015 - Policie uvedla, že v kauze digitalizace chorobopisů a nákupu gama nože navrhla obžalovat sedm lidí.
1. dubna 2015 - Policie obvinila šest lidí, kteří podle ní svým jednáním poškodili Nemocnici Na Homolce o víc než 50 milionů korun. Žalobce Zdeněk Matula uvedl, že se to týká veřejných zakázek nemocnice, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Podle policie si obvinění mezi sebou v souvislosti s tendry předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun. Web Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými jsou účetní Emilie Bialešová, advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a znovu i Dbalý.
3. dubna 2015 - Dbalý byl na kauci propuštěn z vazby. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové složil peněžitou záruku, odevzdal pas, bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje.

Soud naopak na návrh státního zástupce poslal do vazby bývalou hlavní účetní nemocnice Bialešovou, uvedla Česká televize.
8. dubna - Státní zástupce obžaloval šest lidí včetně Dbalého pro podezření z manipulace se zakázkami na digitalizaci chorobopisů. Podle žalobce jednali jako organizovaná skupina, čímž nemocnici způsobili škodu za téměř 57 milionů korun. Dva z nich figurovali i při nákupu Leksellova gama nože, kde jsou spolu s další osobou obžalováni za předání úplatku 5,7 milionu korun. Za loňské napadení svědka byl obžalován další člověk.