Lávka v Nymburce se zřítila do řeky, demolice byla rychlá

Lávka se zřítila do řeky

Lávka se zřítila do řeky Zdroj: ČTK

Diváci sledující demolici lávky
Demolice lávky v Nymburce
Demolice lávky v Nymburce
Diváci sledující demolici lávky
Demolice lávky v Nymburce
11
Fotogalerie

Nymburská lávka, která byla v havarijním stavu, se zřítila zhruba po hodině demoličních prací do řeky. Dnešní demolice tak byla rychlejší, než se původně předpokládalo. Stavbaři stačili hydraulickými nůžkami přestřihnout jen necelých 25 procent ocelových nosných lan. Původně firma předpokládala, že bude potřeba přestřihnout asi polovinu lan. Lávka mělo podobnou konstrukci jako pěší lávka v pražské Troji, která se nedávno zřítila. 

Demolice by měla být definitivně hotova do 12. srpna, včetně odvozu suti. Výběrové řízení vyhrála firma Strabag s cenovou nabídkou 6,5 milionu korun. Lávku město uzavřelo kvůli špatnému stavu loni v prosinci, v červnu plavební správa zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou, město uzavřelo i prostranství na obou březích. Lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka, která se loni v prosinci zřítila v Praze-Troji.

Demolovat lávku začal ze břehu jeden stroj s hydraulickými nůžkami. K lávce je přístup pouze z jedné strany, z druhé strany přístupu zamezuje strom a domy. Ve čtvrtek firma zasypala oba břehy zeminou, aby ztlumila náraz a zamezila poškození břehů.

„Po přerušení té nosné konstrukce předpokládáme, že se zdeformuje podobně, jako lávka v Troji, jelikož jde o konstrukci stejného typu, to znamená, že technologicky byla stavěna stejným způsobem a i rozměrově odpovídá této lávce,“ řekl Frankota.

Demolici doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Od úterý je uzavřeno parkoviště pod bytovým domem Eliška v bezprostřední blízkosti lávky. Ochranné pásmo je vytyčeno také na řece, lodě nebudou smět plout v okolí 150 metrů od konstrukce.