Lékaři: Pojisťme cizince, bude na platy

Zahraniční pacient

Zahraniční pacient Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo zdravotnictví v posledních týdnech usilovně počítá, zda se státu vyplatí zdravotně pojistit i ty cizince s dlouhodobým pobytem v Česku, kteří jsou odkázáni na komerční pojistky. Podle aktivistů by to do veřejného zdravotního pojištění přineslo stamiliony ročně. Změna by se týkala asi stovky tisíc cizinců ze zemí mimo EU, kteří získali dlouhodobý pobyt, ale nemají nárok na veřejné zdravotní pojištění, protože nepracují jako zaměstnanci. Jde hlavně o živnostníky a studenty.

„Shledáme-li, že by zahrnutí všech zmíněných cizinců bylo pro systém pojištění přínosné, bude to pro ministerstvo zdravotnictví argument pro podpoření takové změny,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.
Po rozšíření pojištění cizinců nově volá i Česká lékařská komora. „Většinou jsou to zdraví mladí lidé, do systému by to přineslo peníze,“ říká Miloš Voleman, člen představenstva komory.

Podobný návrh byl ve hře už loni. VZP tenkrát tvrdila, že by na tom nevydělala, ale naopak. Její analýzu však zpochybňuje fakt, že její dcera, Pojišťovna VZP, je největším hráčem na trhu s povinným komerčním zdravotním pojištěním cizinců.

Veřejné pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem žádají nevládní organizace. Přílivu migrantů za účelem získání zdravotních služeb se neobávají. „To je nesmysl. Získat dlouhodobý pobyt je u nás velmi těžké,“ uvádí Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Čtěte také:

Pravidla pro pobyt cizinců v Česku se zpřísní

Omezení práce cizinců trápí agentury, firmy si našly náhradu

ČLK vyzvala ministra zdravotnictví Hegera k rezignaci

Na veřejné zdravotní pojištění u nás nedosáhnou cizinci s dlouhodobým pobytem, kteří nejsou . Jako živnostníci tu přitom pracují i . Třeba Vietnamec Temuulen Sao, pro kterého pořádá sbírku sdružení Inbáze Berkat. Sao se po pár letech v Česku zranil při své práci v lisovně odpadu. Přišel o nohy, přečerpal maximální částku, již mu jeho komerční pojištění krylo, a v nemocnici mu narůstá dluh.

Zdravotní pojištění a cizinci

» Nárok na veřejné zdravotní pojištění u nás nemají cizinci ze zemí mimo EU, kteří tu nepracují jako zaměstnanci. Tedy především živnostníci, jejich příbuzní a studenti. Zařazení těchto zhruba 100 tisíc cizinců s dlouhodobým pobytem v ČR do veřejného zdravotního pojištění by podle jedné ze studií přineslo zdravotnictví asi 400 tisíc korun.

» Cizinec, zdravý mladý muž zaplatí za komerční pojistku od 830 korun měsíčně, ovšem senioři a další rizikoví pojištěnci minimálně tři tisíce korun. Naproti tomu za veřejné K zdravotní pojištění platí OSVČ průměrně 1260 korun, osoby bez příjmů (třeba ženy v domácnosti) 1080 korun.

» České nemocnice loni ošetřily téměř 84 tisíc cizinců, z toho 43 tisíc ze zemí mimo EU. Po cizincích zůstaly loni v nemocnicích dluhy za 36 milionů korun.