Lékový ústav vyhlíží peníze čínských firem

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Státním agenturám radili Češi s registracemi léčiv zdarma. Komerční firmy z Číny už budou muset zaplatit.

Státní ústav pro kontrolu léčiv loni na dvou workshopech radil Číňanům, jak si nechat v Česku zaregistrovat léčiva, a dostat je tak na celý evropský trh. Radil ale zdarma. „SÚKL dodržuje svou regulační roli a je toho názoru, že partnerské organizace z regulační oblasti nemusí platit účastnické poplatky,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Šustková s tím, že na workshopech nebyly komerční firmy.

Právě příjmy však byly jedním z důvodů, proč ústav začal s Čínou spolupracovat. „Je mi ctí dovézt registrační poplatky čínských firem do Česka,“ řekl v listopadu 2014 deníku E15 ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Lékový ústav však věří, že peníze přijdou na podzim, kdy začne radit přímo komerčním výrobcům. A od nich už, na rozdíl od státních agentur, vybírat poplatky bude.

Za každý lék, který projde procedurou nutnou ke vstupu na trh EU, dostane lékový ústav až 250 tisíc korun

Potvrzuje se značný zájem čínských firem o registrace léků. Za každý, který v Česku projde procedurou nutnou ke vstupu na evropský trh, získá ústav 100 až 250 tisíc korun. SÚKL přitom díky tomu dlouhodobě hospodaří s přebytkem, loni si z něj vláda vytáhla do rozpočtu 1,7 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nedávno SÚKL chválil, že s Čínou aktivně komunikuje. Aby lék získal registraci v Česku, musí splnit náročné požadavky na kvalitu, bezpečnost a účinnost. Firma také musí mít zastoupení v Evropské unii. Čínské farmaceutické firmy vyrábějí většinou levnější kopie originálních přípravků. Šustková uvádí, že některé čínské firmy už prošly nebo procházejí evropskou registrací léku v Nizozemsku či Velké Británii. Že by u nás lékovou registraci získaly přípravky tradiční medicíny, nepřichází podle SÚKL v úvahu.

Lékový ústav stahuje utrogestan kvůli závadě jakosti

Lékový ústav nedoporučuje používat přípravek bioparox

Spor o aplikace ukončuje závislost SÚKL na soukromé firmě