Lessy: Policista při zisku výpisů hovorů obešel veškeré kontroly

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: ctk

Policista, který dokázal získat výpisy telefonních hovorů řady vlivných lidí, podle policejního prezidenta Petra Lessyho dokázal obejít "veškeré kontrolní mechanismy", které mají podobné situaci zabránit. Lessy dnes v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce také připustil, že špatně mohl pracovat i některý z prvků kontroly.

Potvrdil tak páteční slova ministra vnitra Jana Kubiceho, který podobný závěr uvedl po schůzce s prezidentem Václavem Klausem. „Ten případ je velmi netypický i tím způsobem, jak byl uskutečňován,“ připustil dnes policejní prezident. Policista z Varnsdorfu je nyní podezřelý z toho, že neoprávněně sledoval výpisy telefonních hovorů různých lidí včetně některých vlivných soudců, úředníků, novinářů a lobbistů.
Byli mezi nimi také kancléř prezidenta Václava Klause Jiří Weigl a jeho tajemník Ladislav Jakl. Sledování se týkalo i předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského i několika novinářů. Prezident v pondělí označil případ za skandální a neuvěřitelný.

Lessy dnes v televizi nechtěl hovořit o podrobnostech kauzy s tím, že věc vyšetřuje policejní inspekce. Zdůraznil, že „problém nastává, jestliže z policisty se stane zločinec“. Inspekce podle něj v případu hledá i možné spolupachatele.“My kontrolujeme, zda všichni plnili závazný pokyn policejního prezidenta,“ vysvětlil Lessy. Od počátku června je totiž součástí několikastupňového systému kontrol a povolování zisku výpisů hovorů i státní zástupce.

Byli to právě pracovníci policejní inspekce, kteří na policistovy podezřelé aktivity při hloubkové prověrce přišli. Podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku a nechával si posílat i výpisy dalších lidí, například novinářů, lobbistů či vedení bezpečnostní agentury. Aby se k nim dostal, zfalšoval podpisy svého nadřízeného. Kdo si u policisty získání informací zadal, se vyšetřuje.