Lesy mohou znovu těžit u jihočeských Hoštic

Těžba v lesích u Hoštic

Těžba v lesích u Hoštic Zdroj: Biskupstvi ceskobudejovicke

Krajský soud v Českých Budějovicích minulý týden zamítl předběžné opatření, které zakazovalo Lesům ČR pokračovat v těžbě na pozemcích v okolí Hoštic na Táborsku.

Zákaz těžby nařídil v listopadu Okresní soud v Táboře na žádost hoštické římskokatolické farnosti, která už dříve požádala o vydání těchto pozemků v církevních restitucích. Lesy se vůči předběžnému opatření odvolali a krajský soud jim vyhověl.

„Bylo změněno usnesení Okresního soudu v Táboře, jímž bylo nařízeno předběžné opatření týkající se zákazu těžby dřeva v lokalitě Hoštice, tak, že se návrh na nařízení předběžného opatření zamítá,“ uvedl dnes předseda senátu táborské pobočky krajského soudu Vít Jakšič na dotaz týdeníku Euro.

Sporů o těžbu je víc

Lesy ČR zatím rozhodnutí soudu nechtěly komentovat. „Předmětné rozhodnutí dosud nebylo Lesům ČR doručeno, tudíž v tomto okamžiku nemohou Lesy ČR poskytnout k celé věci požadované stanovisko,“ reagoval mluvčí Lesů Zbyněk Boublík. Z téhož důvodu nechtělo na usnesení soudu reagovat ani českobudějovické biskupství.

Spor o těžbu vedou církev a Lesy ČR na vícero místech. Církev tvrdí, že státní podnik by neměl do porostů v požadovaných lokalitách výrazně zasahovat, protože se tím snižuje hodnota vydávaných pozemků. Lesy však zpravidla oponují tím, že provádějí kalamitní těžbu.

To podle nich platí i pro lesy u Hoštic, poničené letními vichřicemi. Městský úřad v Táboře do nich v prosinci zakázal vstup s odůvodněním, že musí ochránit návštěvníky před hrozícími pády stromů. Ještě předtím podala hoštická farnost kvůli vykácení lesů trestní oznámení.