Letadla, vrtulníky, radary. Obrana chystá nákupy za sedm miliard

Vojáci počítají i s modernizovanými sovětskými vrtulníky Mi-171Š

Vojáci počítají i s modernizovanými sovětskými vrtulníky Mi-171Š Zdroj: Marek Vanzura - Wikimedia Commons

Na rozvoj vzdušných sil české armády ministerstvo obrany do roku 2021 vyčlení 7,3 miliardy korun. V částce je započítána modernizace vrtulníkového letectva, nákup radarů, ale i další technologie. Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

“(Materiál) představuje součet toho, co je v oblasti vzdušných sil do roku 2021 potřeba na zemi, co je potřeba ve vzduchu, co je potřeba z hlediska lidského nebo i materiálního,“ poznamenal Stropnický.

Dokument podle něj určuje, kolik bude stát armádu udržení současných schopností. „Jsou v tom akvizice i nákupy služeb,“ řekl ministr. Částka ale podle něj neobsahuje splátky za pronájem stíhaček Gripen, které činí 1,3 miliardy korun ročně. Největší položky podle Stropnického budou představovat modernizace vrtulníků a nákup mobilních radarů.

Modernizace čeká letadla i letiště

V materiálu se dále podle ministerstva obrany mluví o náhradě zastaralých letištních radiolokátorů, přistávacích systémů a modernizaci světlotechnického systému a další infrastruktury na vojenských letištích. Pokračovat dále bude kromě modernizace vrtulníkového letectva i rozvoj taktického a dopravního letectva.

Armáda plánuje nakoupit 12 víceúčelových vrtulníků, jejich zaplacení by podle ministra mohlo být „rozloženo v čase“. Zároveň letectvo modernizuje ruské stroje Mi-171Š, dosud jich bylo upraveno sedm. Za 27 milionů dolarů (689,5 milionu korun) byly vybaveny třeba novými kulomety M-134D-H Minigun, komunikačním zařízením nebo pozorovacím systémem, modernizován byl také kokpit.

Zlepšena byla také jejich ochrana. V případě hrozby například některý z pěti senzorů aktivuje klamné cíle. Stroj dostal dále novou balistickou ochranu nejen kokpitu, ale i podlahy nákladového prostoru nebo motoru. Větší část zařízení české armádě věnovaly Spojené státy. Vrtulníky by mohly sloužit třeba českým speciálním jednotkám.

Další CASA?

Armáda také uvažuje o náhradě dosluhujících letounů JAK-40. Jednomu podle generálního štábu končí životnost letos, druhému v roce 2017. Jaké stroje je nahradí, by mělo být podle armády jasno do konce roku. Uvažuje se o nákupu dvou menších strojů nebo dalších transportních letounů CASA. Letectvo také často zmiňuje potřebu třetího letadla do vládní letky.

Češi navzdory připravovaným investicím výrazně zaostávají například za sousedním Polskem. To vzhledem k dění na Ukrajině výrazně zvyšuje výdaje na modernizaci armády. Nedávno například Varšava schválila nákup dopravních vrtulníků a raketových systémů v přepočtu za zhruba 180 miliard korun.