Leteckou záchranku chtějí provozovat tři firmy. Šanci mají i Rakušané a Slováci

Vrtulník slovenské záchranné služby

Vrtulník slovenské záchranné služby Zdroj: Stepan Bruner, E15

O provozování letecké záchranné služby v Česku se kromě tuzemské firmy DSA ucházejí také slovenská Air Transport Europe a rakouská Helikopter Air Transport. Uvedla to Česká televize (ČT). Ze šesti základen nabízených státem soukromníkům mají obě zahraniční společnosti zájem každá o tři.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva, a dvě základny policie a armáda. Od příštího roku bude stát provozovat čtyři základny a o provozu zbylých šesti na léta 2017 až 2020 rozhodne výběrové řízení. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,2 miliardy korun bez DPH. Do tendru se kromě DSA přihlásily Air Transport Europe a Helikopter Air Transport. Alfa-Helicopter již dříve oznámila, že ukončí činnost.

Slovenská společnost Air Transport Europe, která již má na starost všech sedm stanovišť letecké záchranné služby na Slovensku, má podle televize zájem o provoz základen v Olomouci, Ústí nad Labem a Jihlavě. Rakouská Helikopter Air Transport by chtěla získat Jihlavu, Olomouc a Ostravu. DSA podala nabídky na všech šest soutěžených stanovišť.

Zatím létají soukromé vrtulníky ze základen Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem. V Praze a Plzni obstarávají službu ministerstva vnitra a obrany, která od příštího roku převezmou i základny v Českých Budějovicích a Brně.

Vláda na konci července schválila devítičlennou hodnotící komisi, která vybere provozovatele zmíněných šesti základen. Vedle zástupců ministerstva zdravotnictví jsou v komisi zástupci ministerstev obrany, vnitra a policie, tedy složek, které budou zajišťovat provoz čtyř základen, jichž se výběrové řízení netýká.