Letiště nenechává nic náhodě: už má ochrannou známku s Havlovým jménem

Letiště Ruzyně

Letiště Ruzyně Zdroj: wikimedia.org

Státní akciová společnost Letiště Praha si 23. prosince zaregistrovala v anglickém znění slovní ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta Václava Havla - "Vaclav Havel Prague International Airport". Uvedl to deník Právo. Vyplývá to podle něj z národní databáze ochranných známek Úřadu průmyslového vlastnictví.

S výzvou, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel minulý týden režisér a producent Fero Fenič. Na internetu ji už podpořilo téměř 70 tisíc lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života.

Má ale i své odpůrce. Například někdejší osobní Havlův tajemník Vladimír Hanzel míní, že Havlovo jméno by měla nést spíš některá z kulturních nebo vzdělávacích institucí. V komentáři pro dnešní vydání Práva Hanzel navrhuje, aby se uskutečnila stavba knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického. „O tuto knihovnu Václav Havel velice stál a její postavení by bylo hodno jeho jména. Pojmenoval bych ji Národní knihovna Václava Havla,“ píše Hanzel.

Pokud jde o ochrannou známku v angličtině, kterou si zaregistrovalo Letiště Praha, podle deníku se vztahuje na řadu služeb nabízených cestujícím v Ruzyni. V seznamu výrobků a služeb se mimo jiné uvádí, že známka může být použita pro obchodní činnost, reklamu, účetnictví, pro dopravu, rozvod elektřiny, vody, plynu a tepla, pronájem parkovacích ploch, služby týkající se provozu na letištích, ubytovací služby i pro hostinskou činnost.

V češtině je Letiště Václava Havla již registrováno ve formě webové adresy letistevaclavahavla.cz, kde lidé mohou podpořit právě Feničovu petici, píše Právo. Tuto doménu podle něj vlastní reklamní a marketingová agentura Graffitti Networks.