Liberecká primátorka podepsala první z kontroverzních zakázek

Liberec

Liberec Zdroj: wikipedia.org

Liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) dnes dopoledne podepsala první z kontroverzních zakázek spolufinancovaných z evropských fondů. Památkově chráněná budova městských lázní se tak konečně po letech dočká rekonstrukce a nového využití. Už v roce 2013 by se do ní měla začít stěhovat liberecká Oblastní galerie. Rekonstrukci zajistí pardubická společnost Chládek a Tintěra, která vyhrála ve veřejné soutěži s nejnižší nabídkovou cenou 360 milionů korun.

Firma Chládek a Tintěra je součástí holdingu Enteria. Společnost s více než dvoumiliardovým obratem je sice známá zejména dopravními stavbami, ale i s památkami má podle generálního ředitele Petra Pejchy zkušenosti. „Dělali jsme například krajský úřad v Pardubicích, který jsme v loňském roce dokončili, v současné době realizujeme pod dohledem památkářů tvrz na Letohradsku,“ řekl po podpisu smlouvy novinářům Pejcha. Rekonstrukce by podle něj měla být dokončena zhruba za půldruhého roku.

„Jsem ráda, že teď se konečně lázně dočkají rekonstrukce,“ řekla Rosenbergová. Stavbu z 85 procent financuje EU z integrovaného programu rozvoje města, polovinu patnáctiprocentní spoluúčasti zaplatí Liberecký kraj. „Zbylých 7,5 procenta hledáme v našem rozpočtu,“ dodala primátorka. Po rekonstrukci a dostavbě poskytne budova důstojný prostor Oblastní galerii, která potřebuje více místa a lepší depozitáře pro své sbírky.

Revitalizace lázní je jedním ze dvou kontroverzních projektů, které prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Mimo jiné vedly i k rozpadu liberecké koalice. Druhým projektem je dostavba městského bazénu, kterou zajistí liberecká stavební společnost Syner. Firma vyhrála veřejnou soutěž s cenou 140 milionů korun. Město chce s pomocí evropských dotací vybudovat pětadvacetimetrový bazén určený hlavně pro školní výuku a tréninky plaveckých oddílů. V Libereci takový není. Součástí přístavby má být i věž pro výcvik potápěčů. Smlouva s firmou by podle primátorky měla být podepsána koncem příštího týdne.

Novorenesanční liberecké lázně patří k nejcennějším památkám ve městě. Byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Vznikly v době největšího rozmachu města a tvoří architektonicky ojedinělý celek se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou. Radnice koupila budovu v roce 2005 za devět milionů v dražbě, aby ji zachránila před devastací. Nikdo z předchozích vlastníků do objektu neinvestoval. Město dalo v minulých letech do sanace objektu několik desítek milionů korun, na kompletní rekonstrukci ale nemělo.