Lidé demonstrují proti zneužívání moci. Nejsou schopni diskuze, reaguje Babiš

Demonstrace proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi

Demonstrace proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi Zdroj: ČTK

Demonstrace proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi
Demonstrace proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi
Demonstrace proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi
4
Fotogalerie

Stovky až tisíce lidí se sešly téměř ve 20 městech po celé republice, aby protestovaly proti trestně stíhanému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládě. Největší shromáždění se koná v Praze, kde demonstruje několik tisíc lidí. Na brněnské náměstí Svobody dorazilo podle odhadu nejméně 2000 lidí. V dalších krajských městech přišly většinou stovky demonstrantů.

Demonstranti měli desítky transparentů, vlajek ČR a EU. Někteří účastníci se vyhraňovali také vůči prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Protest byl zejména ve znamení skandování hesel proti Babišovi.

Na úvod akce mávali demonstranti za víření bubnů papírovými peticemi srolovanými do podoby pendreků. Skandovali například "Babiše do koše!" nebo "Ano? Ne!" nebo "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu StBák!".

Ač mělo jít o nepolitickou akci, v davu se objevily znaky politických stran například TOP 09 nebo Pirátů.

Jako první promluvil k demonstrantům organizátor demonstrace Mikuláš Minář. Zopakoval, že není přípustné, aby v čele státu byl trestně stíhaný člověk. "Myslím si, že je to potřeba a že to je nutné nesedět jenom doma, když je člověk třeba naštvaný. Jsem naštvaný na to, jak se nám to vyvíjí, abychom měli v čele vlády někoho, kdo je trestně stíhaný," řekl herec Jan Potměšil.

Mezi přítomnými se objevily plakáty s nápisy "Česko není firma" nebo obrázek Babiše za mřížemi s textem parodujícím název jeho knihy O čem sním, když náhodou spím. Dále pak také například nápis "Nechci Bureše ani Prasedenta".

Organizátoři demonstrace pokládají za nepřijatelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk, který je vedený jako agent komunistické Státní bezpečnosti. "Pokud by byl premiér z hnutí ANO, ale ne sám Babiš, nebylo by to ideální, ale byli bychom spokojení," řekl před demonstrací Minář.

Pořadatelé neměli pódium, na kterém by vystupovali řečníci. Protest byl koncipován tak, že jeho středem byly stolky s peticemi. "To symbolizuje to, že ve středu celé akce je podepisování petice za odchod Andreje Babiše. Nechceme strhávat pozornost na řečníky, na nějaký centrální program, ale chceme, aby se kolem centra vytvořil velký okruh lidí a celé to bylo určené k účelu té akce," vysvětlil Minář.

Součástí demonstrací v celé zemi je podepisování petice nazvané Za slušného premiéra a slušnou vládu. Vyzývá ministerského předsedu k rezignaci a poslance k vyslovení nedůvěry jím případně předložené vládě. V akci Milion chvilek pro demokracii, kde chtějí organizátoři nasbírat milion podpisů, jich k dnešku mají přes 236 tisíc.

Na sběr podpisů mají signatáři ještě zhruba dva měsíce. Nyní nastane druhá fáze, kdy budou sami signatáři shánět podpisy i mimo internet. "Je možné, že Andrej Babiš odstoupí, nebo že nebude podruhé jmenován premiérem - a v tu chvíli samozřejmě si budeme muset položit otázku, jestli má cenu ještě podpisy sbírat, protože to by byla naše výhra, toho chceme docílit," podotkl Minář.

Dnešní demonstrace navázaly na podobné akce z počátku března, kdy lidé v několika městech žádali odchod komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček posléze z čela komise odstoupil.

Premiér Babiš označil demonstranty jako ty, kteří odmítají debatu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes na závěr návštěvy Královéhradeckého kraje řekl před novináři na adresu demonstrantů, kteří hodlají vpodvečer po celé zemi protestovat proti němu a jeho vládě, že jsou to lidé, kteří nechtějí vést debatu a argumentovat. Demonstrace téměř ve dvou desítkách měst se konají proti vládě bez důvěry a trestně stíhanému premiérovi. "Pro mě je podstatné číslo, že nás volilo 1,5 milionu lidí," řekl na tiskové konferenci Babiš v narážce na to, že ANO získalo v parlamentních volbách skoro 30 procent hlasů.

Svolavatelé očekávají po republice účast desetitisíců protestujících.

"Samozřejmě nechť lidé protestují. Problém je, že většinou tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém. Pokud máme jiné názory navzájem, tak se pojďme o tom slušně normálně bavit, ale já jsem žádný zájem z té strany neviděl," řekl dnes novinářům premiér.

Posteskl si, že už není tolik slyšet o lidech, kteří ho podporují a dodal, že při jeho dnešní návštěvě pevnostního města Josefov v Jaroměři na Náchodsku jej vítaly desítky jeho příznivců. "Třeba v Josefově na mě čekal jeden demonstrant. Média už nikdy neřeknou, že tam čekalo 30 fanoušků, kteří se se mnou fotili," dodal Babiš.

Babiš čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo. Trestní stíhání premiéra, které Babiš považuje za účelové a objednané, ale většina stran považuje za zásadní problém, a jednobarevná vláda ANO tedy nezískala důvěru a vládne v demisi. ANO zatím na osobě svého premiéra trvá. Organizátoři dnešních protestů předsedu hnutí vnímají jako hlavní překážku vzniku fungujícího kabinetu. Ráz dalších jednání o vzniku vlády by měla určit schůzka prezidenta Miloše Zemana s Babišem (ANO), která se očekává v úterý večer.