Lidé nemohou být lopatkami ve velkém kole, opřel se na sjezdu Sobotka do Babiše

Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: čtk

Brno 39. sjezd ČSSD
Brno 39. sjezd ČSSD
Sobotka, Brno 39. sjezd ČSSD
Brno 39. sjezd ČSSD
Brno 39. sjezd ČSSD
10
Fotogalerie

Silná ČSSD udrží v ČR a svobodu, opřel se na brněnském sjezdu sociální demokracie premiér Bohuslav Sobotka do koaličního hnutí ANO. V úvodním proslovu před více než sedmi sty delegáty poznamenal, že v oblasti svobod cítí nepříjemné utahování šroubů. Není to v poslední době první slovní přestřelka mezi Sobotkou a Babišem.

Lidé nemohou být lopatkami ve velkém kole, připomenul slova z nedávného sněmu ANO, který znovuzvolil do čela hnutí vicepremiéra Andreje Babiše.

"Abychom řešili problémy naší země, není nutné podvolovat se vládě silné ruky, není nutné z našeho státu dělat firmu, kde budou lidé jenom lopatkami ve velkém kole," uvedl s tím, že svobodu a demokracii nelze oslabovat.

Sociální demokracie bude podle něj dbát a pečovat o právní stát, včetně svobody slova. "Je pro nás naprosto nepřijatelný jakýkoli přechod k autoritářskému režimu, třeba v podobě soustředění veškeré moci do rukou jednoho člověka, který bude rozhodovat o všech a o všem," konstatoval v narážce na Babiše.

Přímý přenos ze sjezdu ČSSD sledujte zde:

Připomenul ochranu svobody médií a také návrh hnutí ANO na snížení počtu zákonodárců. "Parlament můžeme populisticky oslabovat, ale výsledkem bude slabá demokracie," uvedl s tím, že v takovém případě "dříve či později dojde k omezování svobody občanů", kterých se pak Parlament nezastane. "Nic takového se nestane, jsem si jist, že svobodnou společnost tu udržíme," uzavřel s výzvou vítězné cesty k říjnovým volbám.

Podle průzkumů veřejného mínění by ANO nyní vyhrálo volby, jeho zisky se pohybují mírně pod 30 procenty a Babišovo hnutí si od ČSSD zachovává v průzkumech zhruba desetiprocentní odstup. V poslední době se také mezi Sobotkou a Babišem odehrálo několik slovních přestřelek. Sobotka požádá sjezd o znovuzvolení. Na sjezd přijel s přáním co nejsilnějšího mandátu.