Lidovci se na sjezdu chtějí změnit v otevřenou nekonfesní stranu

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

KDU-ČSL na programovém sjezdu, který se dnes uskuteční v Jihlavě, rozhodne, zda se změní ze strany členského typu na otevřenou, čitelnou a voličskou stranu. Podle návrhů na změny svého směřování by se měla stát také nekonfesní stranou, která není politickým mluvčím žádné církve. Sjezd má určit základní teze programu a směřování politiky strany, které se letos podařilo obhájit zastoupení v krajských zastupitelstvech a v Senátu a která má podle průzkumů šanci vrátit se do Sněmovny.

Lidovci se chtějí podle závěrů své jarní programové konference stát ekonomickou i politickou alternativou současného vývoje ČR. Jejich předseda Pavel Bělobrádek zdůraznil, že strana je připravena spolupracovat s nezkompromitovanými lidmi, kteří jsou slušní a chtějí „rozlomit“ struktury vysávající veřejné peníze.

Vizí KDU-ČSL má být podle Bělobrádka koncept sociálně tržního hospodářství. KDU-ČSL by podle svého předsedy měla prosazovat úplné zrušení anonymních akcií, majetková přiznání nebo redukci zbytečných státních výdajů, odmítat naopak škrtání v penzích a snižování peněz pro rodiny. Právě na starší generaci, rodiny s dětmi, ale také střední třídu a neziskový sektor se lidovci chtějí soustředit.

Daně by měly být vstřícnější k rodinám

KDU-ČSL by měla prosazovat návrat k daňové progresi. Předmětem debat bude i návrat ke společnému zdanění manželů nebo společný základ pro výpočet důchodů. Stát by měl podle lidovců dotovat pouze stávající důchodové připojištění, ne zaváděné individuální důchodové spoření. K prioritám mají patřit také dostupné školství, zdravotnictví a sociální služby.

„Stanovení těchto nepřekročitelných limitů také bude jasným odklonem od dosavadního šrámkovského 'být při tom': nebudeme 'při tom', nebude-li zaručeno respektování základních postulátů křesťansko-demokratické politiky,“ uvádí se v materiálech.

Z názvu se asi škrtne Slovensko

Lidovci možná upraví i název strany z Československé na Českou stranu lidovou, jak si podle vnitrostranického průzkumu přeje většina dotazovaných členů. Slovo křesťanská ale podle Bělobrádka z názvu strany nezmizí. V rámci změny mediálního obrazu by sjezd měl řešit i změnu loga strany a vytvoření jejího internetového zpravodajského portálu.

Chystané změny stanov mají upravit zastoupení regionů ve vyšších orgánech KDU-ČSL i podle volebních výsledků. Také do volených územněsprávních orgánů by se měli častěji dostat oblíbení politici. „Celostátní výbor dospěl ke kompromisu. Mělo by to být napůl podle preferenčních hlasů a napůl podle počtu členů v organizaci,“ uvedl bývalý místopředseda strany David Macek, který se ani jako druhý nejoblíbenější politik lidovců nedostal do vedení Jihomoravského kraje.

Otevřeno i pro nevěřící

Změněné stanovy by měly také zavést statut příznivce strany. Volební kandidátky lidovců by podle návrhu měly otevřít i pro „nevěřící - nečleny církví“.

Pavel Bělobrádek: Ještě nedávno nám nadávali, teď slýchávám: zlatí lidovci