Lidovci zvažují, kým nahradí Jurečku v čele strany. Ministerstvo práce by mohl řídit dál

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Foto Blesk - Jiří Koťátko

Mizivá voličská podpora KDU-ČSL, která může připravit lidovce o poslanecká křesla stejně jako přede dvěma roky ČSSD, a také nedostatečná vnitrostranická komunikace výrazně oslabují pozici šéfa křesťanských demokratů Mariana Jurečky. Zároveň čelí kritice za večírek na ministerstvu práce a sociálních věcí konaný v den tragické střelby na Karlově univerzitě. Podle informací e15 by Jurečka mohl řídit rezort dál, ale za předpokladu, že stranu a její práci ve vládě bude propagovat nový předseda. Možnými adepty jsou ministři Petr Hladík nebo Marek Výborný.

„Hlavní problém KDU-ČSL jsou nízké preference, které se dlouhodobě pohybují pod pěti procenty. Jsou výsledkem toho, jak se práce lidoveckých ministrů prezentuje našim voličům,“ řekl vlivný straník, který si přál zůstat v anonymitě.

V podobném duchu se na uzavřeném vnitrostranickém fóru vyjádřil i Jurečkův někdejší předchůdce Pavel Bělobrádek. „Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy s večírkem, ale i z důvodu dlouhodobě špatných výsledků strany,“ napsal. Dramatický odliv voličů Bělobrádek sám zažil. V roce 2013 se mu ale s dalšími kolegy včetně Jurečky, kteří patřili k mladé generaci lidovců, podařilo přivést KDU-ČSL zpátky do poslaneckých lavic.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat