Likérka Rudolf Jelínek začíná stavět v historickém centru Prahy, nabrala ale zpoždění

Dům U Bílé botky v Praze na Malé Straně na rohu ulic U Lužického semináře a Klárov.

Dům U Bílé botky v Praze na Malé Straně na rohu ulic U Lužického semináře a Klárov. Zdroj: CC BY-SA 3.0: Michal Kmínek

Vizualizace projektu Distillery Land likérky Rudolf Jelínek v Praze na malé Straně.
Majitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček.
Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek
4
Fotogalerie

Vizovický výrobce ovocných destilátů odstartoval po letech příprav výstavbu projektu nazvaného Distillary Land. Pro podnik to znamená rekordní jednorázovou investici.  


Šestileté přípravné martyrium vizovické likérky Rudolf Jelínek s jejím projektem v Praze poblíž stanice metra Malostranská je u konce. Na rohu Klárova a ulice U Lužického semináře začala v prosinci přestavovat dům U Bílé botky na svůj první pražský Distillery Land. Tedy muzeum ovocnářství a výroby ovocných destilátů. Investice bude 150 milionů korun. Takto velkou částku společnost jednorázově dosud neinvestovala.

„Rekonstruovaný areál bude dále sloužit jako reprezentativní firemní prodejna, doplněna o degustační bar a prostory pro prezentaci portfolia společnosti. V podzemí bude umístěn archiv destilátů a společenský prostor Spolku přátel Jelínkovy slivovice. Samozřejmě bude zachována jedna bytová jednotka,“ řekla na dotaz E15 projektová manažerka likérky Hana Holubová.

Bourací a archeologické práce již má investor za sebou. V prosinci začala samotná stavba. Tu má na starosti firma Energie - stavební a báňská.

Původně měl být projekt hotový již na konci roku 2016. „Vzhledem k tomu, že za posledních šest let, kdy se tomuto projektu věnujeme, vyvstala celá řada komplikací, jsme při stanovování konečných termínů stavby opatrní. Nicméně v prvním čtvrtletí roku 2019 očekáváme dokončení hrubé stavby a pokud vše půjde dle naplánovaného harmonogramu, první návštěvníky přivítáme do Vánoc roku 2019,“ dodala manažerka likérky.

Původně renesanční dům, v němž žila legendární herečka Slávka Budínová, koupila likérka v roce 2011. Chyběl jí však pozemek pod budovou, který patřil městu. S radnicí Prahy 1 se podnik dlouho handrkoval o cenu. Dohodli se až v roce 2015.   

Hlavním projektantem návštěvnického centra je brněnská společnost Interplan-CZ. Celý projekt vznikl ve spolupráci s dvorním architektem likérky Janem Konečným. Tento bývalý scénograf Národního divadla již pro podnik vytvořil Distillery Land ve Vizovicích.

Většinovým majitelem likérky je podnikatel Pavel Dvořáček. Podle posledních zveřejněných výsledků klesly společnosti Rudolf Jelínek předloňské tržby meziročně o sedm procent na 439 milionů korun. Důvodem je podle firmy snížení nákupních cen ze strany řetězců kvůli zákonu o významné tržní síle. Čistý zisk se mírně zvýšil na 23 milionů korun.