Lukrativní fond obsadili lidé z brněnské TOP 09

Jan Vitula (TOP 09)

Jan Vitula (TOP 09) Zdroj: E15

Existence Fondu dalšího vzdělávání (FDV) při ministerstvu práce a sociálních věcí a jeho personální obsazování vyvolává kritiku politických protivníků. Zejména poté, co se jeho šéfem stal počátkem dubna Jan Vitula. Do té doby působil čtyři měsíce jako náměstek ministryně práce a sociálních věcí pro evropské fondy.

Stejnou agendou se předtím zabýval na ministerstvu školství. Už tam se vznášely otazníky nad nastavením strukturálních fondů. Nyní čelí kritice, že si do vedení FDV přivedl své známé, čímž odbornou instituci zpolitizoval. Vitula a dva jeho náměstkové ze tří se znají z regionálního působení v TOP 09 v Brně Žabovřeskách. Jde o Jaroslava Kačera a Jindřicha Zuziaka.

„Tuto domněnku jednoznačně popírám. Oba jsem si vybral na základě znalosti jejich osobních kvalit,“ reagoval Jan Vitula s tím, že ví, že jsou z TOP 09. Otázky kolem činnosti fondu vyvolává vedle personální politiky i nedostatek podrobností o projektech. V průběhu čtyř let počínaje rokem 2012 má fond utratit částku 1,4 miliardy korun. Většinu (85 procent) z evropských peněz. Největší částka 800 milionů korun jde na projekt Stáže ve firmách.

„Smyslem projektu je zavést inovativní způsob individuálního dalšího vzdělávání pomocí stáží ve firmách. Stáže se tak stanou nástrojem pro zvýšení kvalifikace a získání praxe v oboru,“ stojí na webových stránkách fondu.

Projekty Fondu dalšího vzděláváníProjekty Fondu dalšího vzdělávání | E15

Více informací k projektům kromě slovního popisu nelze získat. Není jasné, jakým konkrétním řízením projekty prošly, kdo dělal odbornou oponenturu, analýzu efektivity vynaložených peněz a podobně. Vitula k tomu pouze řekl: „Projekty byly zpracovány pracovníky fondu. Projektové záměry ve fázi přípravy byly diskutovány s odbornou veřejností například v rámci kulatých stolů, s ostatními rezorty, kterých se problematika týká, s Evropskou komisí. V rámci schvalovacího procesu jsou projekty standardně hodnoceny nezávislými hodnotiteli, kteří jsou pro příjemce anonymní. Projekty tímto hodnocením prošly úspěšně.“

„Projekty fondu jsou akorát tak dobré k tomu, aby se odčerpalo co nejvíce peněz z evropských fondů,“ myslí si poslankyně a členka parlamentního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová (ODS). „Přesně tyto typy fondů jsou okamžitě na zrušení. Protékají jimi naprosto nejasné a velké peníze,“ dodala.

Kdo je Jan Vitula

Bývalý starosta Židlochovic byl dlouholetým členem KDU-ČSL, později přestoupil do TOP 09. Za tuto stranu byl loni zvolen do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Na podzim roku 2011 byl jmenován kvestorem Masarykovy univerzity. Během působení na univerzitě upoutal pozornost pokusem o restrukturalizaci Ústavu výpočetní techniky. Tento pokus označovali jeho oponenti za puč.

Náměstek Vitula končí po necelém půlroce