Majitel Ďolíčku koupil centrálu Aholdu i s krytem civilní obrany

Novým majitelem centrály Aholdu v Nových Butovicích je fond Safety Real.

Novým majitelem centrály Aholdu v Nových Butovicích je fond Safety Real. Zdroj: Exafin

Centrála Aholdu v Praze-Nových Butovicích.
Pod centrálou Aholdu v Praze-Nových Butovicích je i protileteký kryt.
Ahold
Skupiny Exafin a KPD, které centrálu Aholdu prodaly, budují například nákupní parky
Naposledy skupiny Exafin a KPD otevřely nákupní park v Praze-Šestajovicích.
6
Fotogalerie

Sídlo řetězce Ahold mění po třech letech majitele. Původní vlastníci prodali nemovitost v Nových Butovicích s výrazným zhodnocením. 

Maloobchodní řetězec Albert bude nájemné za tuzemskou centrálu v Praze-Nových Butovicích odvádět novému domácímu. České sídlo společnosti Ahold, která Albert vlastní, koupil podle informací deníku E15 fond Safety Real. Součástí transakce je i jeden z nejnovějších protileteckých krytů v metropoli. Pojme až šest set lidí. Kanceláře i bunkr tvoří jeden celek s obchodním centrem Galerie Butovice. Ta však patří jinému majiteli.

Za fondem Safety Real stojí s partnery podnikatel Martin Benda. Jeho jméno se v minulé dekádě objevovalo například v souvislosti s čachry kolem privatizace obchodního domu Kotva. Fondu patří rovněž fotbalový stadion Ďolíček vršovického klubu Bohemians.

Prodejcem lukrativní nemovitosti byly české realitní skupiny Exafin a KPD. Exafin koupil kancelářskou část Galerie Butovice v roce 2013. Tehdy ještě doznívala krize a původní nizozemský vlastník ING se s prodejem celého areálu dlouho trápil. Nakonec ji rozdělil na kanceláře a obchody a každou v minulých letech prodal zvlášť.

„Nemovitost jsme prodali se zhodnocením, které odpovídá poměrům na trhu,“ uvedl spolumajitel Exafinu Miroslav Rolc. Prodejní cenu nekomentoval. K jejímu zvýšení však pomohl rovněž fakt, že Exafin investoval do vylepšení tamních kanceláří a plně je obsadil. Zajímavostí je, že sou- částí obchodu byl též kryt civilní ochrany, který se pod objektem nachází.

Když Galerie Butovice vznikala, bylo jeho vybudování podmínkou úřadů pro povolení stavby. Bunkr v případě plného zatížení a uzavření poskytne zázemí šesti stovkám lidí na tři dny. Patří mezi poslední zařízení svého druhu, která byla v Česku zkolaudována. „Budeme se zamýšlet, jak kryt využít. Aktuálně ale žádné konkrétní plány nemáme,“ sdělil zástupce nového majitele Jiří Brada.

Exafin a KPD dají peníze do realit

Kapitál získaný prodejem kancelářské části Galerie Butovice dají

české realitní skupiny Exafin a KPD do nových projektů. Investují

hlavně do výstavby nákupních parků a bytových nemovitostí.

Nedávno otevřely obchodní areály v Praze-Šestajovicích a v Úvalech.

V zásobě mají záměry za stovky milionů korun. Stavět nákupní park

hodlají mimo jiné v Praze 9 u Poděbradské ulice. Nové podobné

centrum budují v Kolíně. V případě staveb k bydlení společnosti

vlastní projekt v Třeboradicích u Prahy nebo na Malvazinkách.