Maláčová navrhne zvýšení důchodů až o 300 korun nad zákonnou valorizaci

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhne zvýšení důchodů o 200 až 300 korun nad zákonnou valorizaci. Řekla to dnes v pořadu Partie na televizi Prima. Zvýšení minimální mzdy podle ní není nyní na stole, bude se řešit v srpnu. Jakékoliv zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci je nerealistické a populistické, reagoval ekonom KPMG Mojmír Hampl.

Problémy státního rozpočtu jsou na příjmové straně, uvedla Maláčová. Pak je třeba se podívat na to, jak 'inteligentně' řešit výdaje, dodala. Bude podle ní třeba podívat se na oblasti, kde se daně nevybírají. Zmínila se v této souvislosti zavedení sedmiprocentní digitální daně či vyšší zdanění korporací a hodně bohatých lidí.

Zákonná valorizace na příští rok by měla činit v průměru 450 korun měsíčně. Průměrný starobní důchod překročil letos hranici 15 tisíc korun. Na konci prvního čtvrtletí vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení v průměru starobní penzi 15 351 korun. Nedávno navýšení důchodů nad zákonnou valorizaci podpořil i premiér Andrej Babiš. „Přesné číslo ale neřeknu. Rozpočtem se budeme teprve zabývat,“ uvedl tehdy. 

Vláda ANO a ČSSD při svém nástupu slíbila, že průměrný důchod do letošních podzimních sněmovních voleb dosáhne 15 tisíc korun. Prosadila v minulých letech dvakrát vyšší přidání, než nařizoval zákon. Pro loňský rok to bylo o 151 korun a pro předloňský o 300 korun. Podle zákona by se přidávalo v minulém roce průměrně o 749 korun a v předminulém o 600 korun měsíčně. Loni navíc prosadil kabinet mimořádný jednorázový příspěvek 5 000 korun.

"Jsem zastáncem toho, přidat všem důchodcům stejnou částku měsíčně," odpověděla Maláčová na dotaz, zda chystá na podzim dodatečný bonus pro penzisty, jako tomu bylo loni na podzim. Neví ale, co navrhne hnutí ANO. Hampl se s ohledem na veřejné finance obává toho, že přijde zvýšení penzí nad zákonnou valorizaci i mimořádný bonus.

Mimo zvýšení důchodů Maláčová také uvedla, že je reálné schválit důchodovou reformu do říjnových voleb. Maláčová svou reformu představila loni v prosinci. Tvoří ji tři důchodové novely. První počítá se zavedením minimální penze ve výši 28 procent průměrné mzdy, druhá s dřívější penzí pro pracovníky v náročných profesích a třetí s bonusem 500 korun za vychované dítě. Ostře proti je ministerstvo financí. Podle něj navrhované změny udržitelnost systému penzí ještě zhoršují a příjmy na důchody neřeší. Podobné výhrady měly i některé další resorty.