Metanolová kauza: jednatel Verdany údajně připravil stát o 12 milionů

Láhve Tuzemáku Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu

Láhve Tuzemáku Likérky Drak, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla ve skladě společnosti Verdana ve Zlíně, obsahovaly 50 pct metanolu Zdroj: CTK

Krajský soud ve Zlíně začal projednávat případ Roberta Sedlaříka, jednatele společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku. Sedlařík podle obžaloby připravil stát na spotřební dani z nelegálního lihu o více než 12 milionů korun. Pokud bude uznán vinným, hrozí jednateli firmy, jenž je stíhán i v kauze metanol, až deset let vězení. Obžalovaný vinu odmítá.

Dnes u soudu odmítl vypovídat. Státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Michal Galát Sedlaříka obžaloval ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Podle něj měl muž ve zlínském skladu přes 42 tisíc litrů lihu, ke kterému nevedl řádnou účetní evidenci a nepřiznal a nezaplatil z něj spotřební daň. Sedlařík již dříve uvedl, že se necítí vinen. Zboží prý nakupuje již se spotřební daní. Ve skladu údajně bylo jen 20 palet dodaných společností Vapa Drink, k nimž prý neobdržel doklady.

Jméno firmy Verdana se stalo známým loni v říjnu poté, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala distribuci 56 360 litrů lihovin údajně z produkce Likérky Drak nalezených v neregistrovaném skladu v lokalitě Rybníky ve Zlíně. Provozovala ho Verdana.

Lahve a šestilitrové barely nebyly označeny výrobní šarží, nebylo možné určit původ alkoholu. Sedlařík tehdy uvedl, že některé šarže byly nečitelné a budou opraveny.

Alkohol z Likérky mohl usmrtit tisíce lidí

Rozbory později prokázaly, že lahve označené jako Tuzemák Likérky Drak, obsahují 50 procent jedovatého metanolu. Ve skladu bylo k distribuci připraveno 7600 lahví o obsahu 0,42 litru. Podle SZPI by toto množství dokázalo usmrtit tisíce lidí. Ke spotřebiteli se tento alkohol nedostal.

Sedlařík byl později obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a je jedním z 31 lidí, kteří figurují v hlavní větvi metanolové kauzy. Sedlařík se poté, co vyšly najevo výsledky rozborů, před policií skrýval. Zadržen byl o několik dnů později při policejním zátahu na Zlínsku a Ostravsku.

Po něm byli kromě Sedlaříka, který je ve vazbě, obviněni údajná hlava nelegálních obchodů s lihem, zlínský podnikatel Radek Březina, jeho bratr Tomáš a další muž, který pro Březinu pracoval. Na tuto trojici podal Galát kvůli nelegálnímu lihu obžalobu ke Krajskému soudu v Ostravě. Radek Březina stojí podle médií i za Likérkou Drak.

V metanolové aféře nefiguruje její jednatel Pavel Čaniga. Policie ho obvinila z ohrožování zdraví závadnými potravinami, ale státní zástupce trestní stíhání zrušil. Jednatel firmy Vapa Drink Viktor Koláček totiž řekl, že lihoviny obsahující metanol, které se našly s etiketou Likérky Drak ve zlínském skladu Verdany, byly vyrobeny v provozovně Vapa Drink v Žeranovicích na Kroměřížsku a dovezeny do Zlína. Potvrdil to i Sedlařík.