MF žaluje odbory kvůli červnové stávce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministerstvo financí (MF) podalo určovací žalobu na Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) kvůli celodenní stávce v dopravě, která se měla uskutečnit v pondělí 13. června. Informovala o tom mluvčí odborů Jana Kašparová. Vedle ČMKOS podalo ministerstvo financí žalobu i na Odborové sdružení železničářů.

„Argumentačně MF setrvalo na své pozici vyjádřené v návrzích na předběžné opatření,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Původně odboráři stávku vyhlásili na pondělí 13. června. V pátek 10. června ji však Městský soud v Praze předběžným opatřením zakázal. Podle soudu byla nezákonná, protože ji předáci neoznámili tři dny předem. Oznámení o předběžném opatření předal ČMKOS. „My jsme to nemuseli respektovat, ale respektovali jsme to,“ řekla Kašparová.

V předběžném opatření soud uložil ministerstvu, aby do 30 dnů podalo žalobu na nezákonnost stávky. To tak na jeho základě učinilo. Jde o občanskoprávní žalobu, nikoliv trestněprávní záležitost. „Jde o to, aby soudy určily, jestli stávka byla zákonná, nebo nezákonná,“ řekl vedoucí právního oddělení ČMKOS Vít Samek. Pro Českou republiku to podle něho může být zajímavý právní spor.