Miliardový projekt zdravotních knížek IZIP skončí do prázdnin

Zdravotnictví

Zdravotnictví Zdroj: sensingarchitecture.com

Internetový projekt zdravotních knížek IZIP bude do prázdnin ukončen, dnes se na tom dohodli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS). Projekt IZIP byl dlouhodobě kritizován, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do něj za deset let vložila 1,8 miliardy korun s DPH.

Heger po jednání s Nečasem řekl, že je s výsledkem spokojen. „Shodli jsme se, že ze všech změn, které mohou v budoucnu ve VZP nastat, je vypořádání se s projektem IZIP na prvním místě,“ uvedl ministr. VZP bere dohodu na vědomí a nebude ji zatím komentovat, řekl ČTK její mluvčí Jiří Rod.

Ministra mrzí, že projekt, do kterého byly před deseti lety vkládány velké naděje a který stál české daňové poplatníky tolik peněz, končí neúspěchem. „I tak ale věřím, že budoucnost patří elektronizaci zdravotnictví, která ale musí být provedena účelně, hospodárně a ve prospěch pacientů i systému všeobecného zdravotního pojištění,“ dodal Heger.

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů mezi lékaři a usnadnit komunikaci pacienta s lékařem. Projekt podporuje VZP a knížku si mohou zřídit zdarma jen její pojištěnci.

Firmu IZIP, která projekt elektronických zdravotních knížek zajišťuje, založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (nyní poslanci Evropského parlamentu) spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Zkušební provoz začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost.

Terčem kritiky se stala hlavně cena projektu a jeho financování. Podle kritiků je projekt nefunkční, protože lékaři EZK nevyužívají.

VZP loni pořizovala za milion další akcie společnosti IZIP. Vlastní jich 51 procent. Sama ale rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích je potřeba dvoutřetinová většina. Zbylých 49 procent akcií držela neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na kterou své akcie převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři.

Podle médií loňský audit ve společnosti IZIP ukázal, že firma je jen prázdná schránka, přes kterou tečou peníze do dalších firem, konkrétně MD Access a Uniqsol. V nich jsou prý stejní lidé jako ve firmě IZIP.