Milionová aukce. Stát se chystá dražit diamanty zabavené podvodníkovi

Světle hnědý diamant, který je podle znaleckého posudku velmi kvalitní, v aukci začíná na 1,267 milionu korun.

Světle hnědý diamant, který je podle znaleckého posudku velmi kvalitní, v aukci začíná na 1,267 milionu korun. Zdroj: UZSVM

Menší z diamantů jde do aukce za vyvolávací cenu 153 tisíc korun.
2
Fotogalerie

Státní majetkový úřad (ÚZSVM) běžně vyhlašuje řadu dražeb movitých a nemovitých věcí, které státu z různých důvodů připadly, a na nic je nepotřebuje. Na začátek února je ale připravená aukce netradiční. Budou se dražit dva diamanty milionové hodnoty.

„První diamant má světle hnědou barvu a hmotnost 12 karátů. V elektronické aukci je nabízen za minimální cenu 1,267 milionu korun. Druhý diamant o hmotnosti 1,5 karátu má světle žlutou barvu a jeho minimální cena začíná na 153 tisících korun,“ uvedla k úterní dražbě mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Diamanty připadly státu zabavením majetku z trestné činnosti. Jejich původní majitel, Karel Šimko z Frýdku-Místku, totiž podvodným jednáním vylákal od téměř tisíce lidí přes 90 milionů korun s tím, že jejich investice do jednoho roku zhodnotí až o 200 procent. To se však nestalo a po zatčení u něj kriminalisté zajistili pouze věci v hodnotě 15 milionů korun.

Podle obžaloby Šimko podvedl zájemce, kteří chtěli investovat v jeho společnosti Astra Invest Limited a olomoucký vrchní soud jej po odvolání v roce 2018 odsoudil na devět let. Původní verdikt zněl deset let.

„Trest odnětí svobody na samé hranici trestní sazby se nám zdál nepřiměřeně přísný. Obžalovaný dosud nebyl soudně trestaný, přihlédli jsme také k délce trestního řízení,“ řekl po vynesení rozsudku mluvčí olomouckého soudu Stanislav Cik.

Šimko o sobě mimo jiné tvrdil, že je šlechticem a správcem rozsáhlého majetku včetně zlatonosného dolu a několika nemovitostí v zahraničí. Za získané finanční prostředky od oklamaných investorů si muž mimo jiné pořídil i čtyři diamanty, které následně rozhodnutím soudu propadly ÚZSVM.

„Našemu úřadu se podařilo již dva z nich prodat. Světle modrý diamant o hmotnosti 1,09 karátu byl prodán v elektronické aukci za téměř 5 milionů korun a nazelenalý modrý diamant získal nový majitel v elektronické aukci za 118 tisíc korun,“ doplnila Tesařová.