Miloš Zeman se kvůli koronaviru vrátil do nemocnice. Jmenování Fialy odložil

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19. Vpodvečer byl převezen z lánského zámku zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). V tiskové zprávě to potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje. Prezident má aplikovanou i třetí, posilující dávku očkování proti covidu-19.

Ředitel ÚVN a ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral serveru Seznam Zprávy řekl, že nechal Zemana otestovat kvůli rizikovému kontaktu. Dodal, že šlo o „kontakt pracovníka z Lán“. Do nemocnice podle Zavorala prezidenta převezli, aby mu tam aplikovali monoklonální protilátky. Šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima serveru řekl, že Zeman nemá příznaky.

Zatímco podle Zavorala se testování událo na jeho pokyn, podle Ovčáčka se tak stalo dnes odpoledne v souvislosti s tím, že se o něj začal starat poskytovatel domácí zdravotní péče. Rádio Frekvence 1 uvedlo, že Zavoral podle jeho informací o testování nerozhodoval.

Podle Ovčáčka bylo po pozitivním testu ve spolupráci se Zavoralem rozhodnuto o převozu Zemana zpět do ÚVN „za účelem řešení této situace“. „Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění covid-19 pozastaven,“ dodal mluvčí. Zeman chtěl v pátek v poledne jmenovat Fialu předsedou vlády. Od pondělí se pak po dva týdny chtěl setkávat s kandidáty na ministry.

Sanita se Zemanem dorazila do ÚVN před 19:30. Doprovázelo ji několik vozů ochranné služby a policie. Podle Frekvence 1 a CNN Prima News prezident příznaky nemá.

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub

Z nemocnice byl dnes Zeman propuštěn po 46 nocích. ÚVN v tiskové zprávě uvedla, že hlavě státu doporučila další setrvání v péči lékařů. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí respektuje. Péči proto předala do rukou všeobecných sester ze společnosti Senior Home Group. V Lánech chtěl jmenovat Fialu a od počátku příštího týdne se měl začít scházet s kandidáty na ministry.

Zeman byl v ÚVN od 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a pak na lůžko dlouhodobé péče.