Ministerstvo práce připravuje tendr za 1,4 miliardy

Ministerstvo práce

Ministerstvo práce Zdroj: Euro Martin Pinkas

Zakázku za 1,4 miliardy korun na dodavatele informačních systémů pro vyplácení sociálních dávek chystá ministerstvo práce a sociálních věcí. Informace se objevila ve věstníku veřejných zakázek. Ministerstvo zatím odmítá k tendru poskytnout více informací.

Z věstníku lze vyčíst, že má jít o smlouvu na dobu neurčitou.

V roce 2014 má vítěz soutěže programy a aplikace vyvinout a otestovat a počínaje rokem 2015 provozovat. Zadávací řízení má proběhnout v druhé polovině června.

Současný systém k vyplácení dávek spustilo ministerstvo na začátku loňského roku. Programy po spuštění kolabovaly, úředníci museli pracovat přesčas, na úřadech se tvořily fronty a lidé dostávali peníze od státu se zpožděním.

Kontrakt se společností Fujitsu Technology Solutions vyšetřovala policie kvůli podezření z korupce a obvinila deset lidí. Šest z nich minulý týden Vrchní státní zastupitelství v Praze zbavilo obžaloby. Záležitost šetří i antimonopolní úřad, podle jehož nepravomocného rozhodnutí byl porušen zákon o veřejných zakázkách. MPVS a vnitro se proti tomuto rozhodnutí odvolaly. Konečný verdikt zatím nepadl.

Kontrakt se společností Fujitsu má podobu pilotního projektu a letos končí. Jak bude vyplácení sociálních dávek pokračovat v příštím roce, nikdo neví. Podrobnější informace má rezort práce a sociálních věcí zveřejnit tento týden.

Půlmilionová pokuta kvůli duu Drábek–Šiška