Ministerstvo zemědělství dostalo půlmiliardovou pokutu

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Sankci přes 535 milionů korun uložil finanční úřad ministerstvu zemědělství. Důvodem jsou chyby ve třech výběrových řízeních na nákup a provoz informačních technologií z let 2005 až 2011. Ministerstvo podle úřadu některé uchazeče diskriminovalo. Kvůli těmto tendrům už dříve podal trestní oznámení Nejvyšší kontrolní úřad, případem se zabývá policie.

„Došlo k neoprávněnému použití prostředků státního rozpočtu. Kontrolovaný subjekt porušil ustanovení zákona o veřejných zakázkách,“ citovala Česká televize ze zprávy finančního úřadu. Jeden z uchazečů o zakázku byl například podle úřadu údajně vybrán bez řádné soutěže, v jiném případě byly podmínky šity na míru některým kandidátům.

Ministerstvo se proti pokutě odvolalo. „Opravdu nás to překvapilo. Z našeho pohledu bylo všechno v pořádku, proběhlo standardní výběrové řízení,“ řekla mluvčí ministerstva Dana Večeřová.

Podle trestního oznámení, které loni v lednu podal Nejvyšší kontrolní úřad, chybovalo ministerstvo při tendrech na nákup a provoz IT za více než miliardu korun. Případ vyšetřuje protikorupční policie, zhruba do měsíce se detektivové rozhodnou, zda v kauze někoho obviní, uvedla.