Ministersvo zahraničí doporučuje necestovat do Egypta. Evropské cestovky přestaly prodávat zájezdy

Vypálená mešita v Káhiře.

Vypálená mešita v Káhiře.

Situace na severu Egypta je dál velmi vážná. Jen v pátek zemřelo nejméně 60 lidí. Pochody svolalo Muslimské bratrstvo na protest proti středečnímu policejnímu zásahu proti jeho stoupencům. V souvislosti se zhoršováním bezpečnostní situace na celém území Egypta a nepředvídatelnému dalšímu vývoji ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům do Egypta v současné době vůbec necestovat.

Negativní doporučení českého ministerstva zahraničí se týká i turistických resortů u Rudého moře - Marsa Alam, Hurghady,Šarm aš-Šajchu, Dahabu, Nuweiby a Taby. Turisté, kteří v těchto resortech v současné době pobývají, by měli zůstat uvnitř hotelových areálů a do odletu z Egypta z nich nevycházet.

Ještě dál jdou v opatrnosti cestovní kanceláře v Rusku a řadě dalších států. Zastavily prodej zájezdů do africké země. Německo své občany odrazuje od cest do celého Egypta včetně rudomořských letovisek. Operátoři TUI a Thomas Cook zrušili pro Němce všechny egyptské zájezdy až do 15. září. O rozšíření předchozího částečného varování před cestami do Egypta na celou zemi uvažuje rakouské ministerstvo zahraničí. Itálie občany vyzvala, aby do Egypta necestovali, a turisty, kteří tam už jsou, aby se nevzdalovali z letovisek. Británie považuje rudomořská letoviska za bezpečná až na Hurgadu.

Finové se vrátí domů

Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger dnes řekl v televizi, že ministerstvo vyslalo do egyptských turistických letovisek Šarm aš-Šajch a Hurgada dva pracovníky, kteří mají zjistit situaci na místě. Na základě jejich informací pak ministerstvo zváží rozšíření varování i na tyto lokality.

Finské cestovní kanceláře se chystají přivézt zpátky všechny finské turisty z Egypta, informoval o tom zpravodajský server Yle. Má se tak stát „co nejdříve“, možná už o nadcházejícím víkendu. Ministerstvo zahraničí nicméně zdůraznilo, že není důvod k panice. Dvě hlavní finské cestovní kanceláře podle téhož zdroje až na odvolání zastavují prodej zájezdů do Egypta s odletem do konce září.

Londýn Brity vyzval, aby vyjma nezbytných cest do Egypta nejezdili. Ti, kteří jsou v Hurgadě, nemají opouštět hotely. V prohlášení ministerstva se vysloveně uvádí, že varování se týká výhradně Hurgady, nikoli jiných rudomořských letovisek. V centru Hurgady se ve středu střetli s policií stoupenci Muslimského bratrstva a jeden z nich přišel o život. V Egyptě je nyní na 40 tisíc Britů.

Hollande a Merkelová chtějí, aby unijní ministři jednali o Egyptu

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvali ministry zahraničí Evropské unie, aby se zabývali situací v Egyptě. Oba vyzvali k okamžitému zastavení násilí v Egyptě. Přejí si, aby se unie situací začala naléhavě zabývat. Ministři by se měli sejít příští týden.

Ministerstvo zahraničí varuje a doporučuje:
Lze očekávat, že i v nejbližších dnech, nejen ve velkých městech jako je Káhira, Alexandrie, Suez apod., budou nadále probíhat nepokoje a protesty. Lze očekávat jejich násilný průběh. MZV doporučuje, aby čeští turisté v současné době do těchto měst necestovali. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je v současném období relativně klidná a pod kontrolou vládních složek, MZV však nedoporučuje turistům v těchto dnech vůbec vycházet z resortů. MZV dále nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba. MZV doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách http://www.mzv.cz v kapitole „Cestujeme“ a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře - www.mzv.cz/cairo, kapitolu „Víza a konzulární informace“. Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimopracovní dobu obrátit na Konzulární oddělení Zastupitelského úřadu ČR v Káhiře (+20) 0122 742 7513.