Ministr Chovanec chce zabavovat auta zdrogovaným řidičům

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) po projevu 16. září na jednání zářijové schůze Poslanecké sněmovny.

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) po projevu 16. září na jednání zářijové schůze Poslanecké sněmovny. Zdroj: ctk

Policie by podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) měla mít možnost zabavovat vozy lidem, kteří opakovaně řídí pod vlivem návykových látek. Koncem září se má rozhodnout o potřebě změny zákona. Ministr to řekl poslancům v rámci interpelací.

„Bavíme se například o tom, jestli je dobré, abychom zabavovali auta těmto řidičům, kteří opakovaně řídí motorové vozidlo pod vlivem návykové látky. Já za sebe říkám, že ano. Stejný názor má i dopravní policie,“ uvedl Chovanec.

Poznamenal, že podle jeho názoru lze vozy zabavovat už podle stávajícího zákona a že tak postupují soudy v Ústeckém kraji. „Soudy tam mají jiný přístup k té věci,“ poznamenal ministr. Podle něho je odebírání aut jedním z opatření, která by mohla pomoci k tomu, aby se na silnicích řidiči pod vlivem drog nevyskytovali. „Bude to mít určité právní problémy, ale musíme se o to bezesporu pokusit,“ dodal ministr.

Na možné úpravě prý pracují experti ministerstev vnitra a spravedlnosti a rodí se dohoda i se státními zástupci a policisty. Další pomoc podle Chovance představuje vybavování policie záchytnými sítěmi a zastavovacími pásy, které byly pořízeny za pět milionů korun a v nejbližších dnech budou předány pohotovostním jednotkám policie.

Milan Chovanec: Vnitro by muselo za registr účtů ČNB platit