Ministr kultury Staněk ve funkci končí. Tlak na něj doléhal i na ČSSD, zní ze strany

Antonín Staněk

Antonín Staněk Zdroj: profimedia

Antonín Staněk
Antonín Staněk
3
Fotogalerie

Mininistr kultury Antonín Staněk (ČSSD) skončí ve své funkci. Premiér Andrej Babiš Staňkovu rezignaci údajně očekával, výběr nového ministra nechává na ČSSD.

Staněk se na svém konci již dohodl se šéfem strany Janem Hamáčkem. Ve funkci zůstane stávající ministr kultury do konce května. Hamáček oznámí jméno nového ministra kultury v závěru měsíce. Úřad potřebuje uklidnit a nový impuls, dodal předseda ČSSD. Staňkovi poděkoval za práci a nasazení. Ministr kultury konstatoval, že si za všemi svými rozhodnutími stojí. Podle Staňka byla proti jeho osobě vedena kampaň.

"Rozhodnutí pana ministra kultury respektuji. Za situace, kdy tlak na ministra přerostl v tlak na ČSSD, je dle mého názoru nutné resort kultury zklidnit. To bude hlavní úkol pro nového ministra kultury za sociální demokracii,” uvedl pro E15.cz statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka, který patřil ke Staňkovým nejvýraznějším kritikům. Zároveň odmítl spekulace, že by se měl sám stát ministrem kultury. “O post opravdu nemám zájem,” dodal. 

Staněk odejde z čela ministerstva po necelých 11 měsících. Důvodem je, že už nedokázal ustát stupňující se tlak kulturní obce, píše Seznam Zprávy. Umělci sepsali petici za jeho odchod kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc.

“Nevěřil jsem, že na to bude mít pan ministr takovou odvahu a sám tento krok udělá. Podle našeho právního odboru jsem stále ředitelem muzea, kvůli pracovní neschopnosti jsem ještě nepřevzal odvolání, které mi pan ministr doručil. Bude záležet na novém ministrovi. Necítím žádný důvod, abych se znovu hlásil do výběrového řízení,” uvedl pro ČT odvolaný ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.

Užší vedení sociální demokracie minulý týden Staňkovi uložilo, aby do konce května připravil výběrová řízení na šéfy NGP a MUO. Staněk dostal také za úkol, zklidnit situaci v kultuře. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček se dosud ministra kultury zastával a odmítal, že by navrhl jeho odvolání.