Ministr Pospíšil odvolal vrchního státního zástupce Rampulu

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula končí ve své funkci.

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula končí ve své funkci. Zdroj: CTK

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula ve svém úřadě končí. Dnes jej odvolal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na základě výsledků správního řízení. Vyčetl mu hlavně jeho postup v kauze IPB a při vyšetřování hospodářské kriminality. Rampulovo odvolání již dvakrát navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Domníváme se, že v kauze IPB nepřiměřeně zasahoval do trestního řízení,“ řekl Pospíšil na dnešní tiskové konferenci. Rampula těsně před vyhlášením rozsudku v této kauze nařídil dozorové státní zástupkyni, aby se proti verdiktu neodvolala hned na místě, ale nechala si lhůtu na rozmyšlenou. Tento svůj příkaz přitom později nedokázal odůvodnit.

Ministr dodal, že Rampula také nevyužil pravomoci vyplývající z jeho funkce, aby reagoval na „dlouhodobá a opakovaná pochybení v postupu státních zástupců v trestních věcech“.

Odvolání Rampuly navrhl v březnu a poté znovu v červnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Důvodem podle něj jsou závažná porušení povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce.

„Na ministerstvu spravedlnosti se uskutečnilo za nejasné právní situace velmi složité právní řízení, které doposud nemělo v české justici obdoby. Odbornou část posouzení činnosti pana Rampuly prováděli na nestranné, odborné, nepolitické bázi naši právníci. Já jsem jejich stanovisko zcela akceptoval bez jakéhokoliv politického zásahu z mé strany,“ uvedl Pospíšil. Narážel tím na změnu pravidel pro odvolání vedoucích státních zástupců. Díky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se totiž o jejich odchodu musí rozhodovat právě ve správním řízení.

Rampulův odchod může oddálit odvolání

Rampula může proti rozhodnutí do 15 dnů od doručení podat takzvaný rozklad. Jeho řešení rozkladovou komisí ministerstva spravedlnosti bude podle ministra trvat čtyři až pět týdnů. Konečné slovo ale má opět Pospíšil.

Než se vyřeší Rampulův případný protest, nechce ministr hovořit o jeho nástupci. Servery Vasevec.cz a Ceskapozice.cz ale tento týden informovaly, že ministerstvo spravedlnosti jeho pozici nabídlo okresní státní zástupkyni Plzně-sever Anně Maříkové. Ta uvedla, že s Pospíšilem o takové možnosti nehovořila.

„Uvolněný post na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ) zaujme na přechodnou dobu pověřený člověk z nižšího stupně státního zastupitelství,“ napsala Ceskapozice.cz s tím, že tato osoba bude post držet, dokud se nevyřeší očekávané soudní spory s Rampulou. Podle webu Maříková tyto podmínky splňuje.