Ministr Vojtěch dosadil dalšího šéfa fakultní nemocnice

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: jiří koťátko

Evžen Machytka
Evžen Machytka
3
Fotogalerie
Ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) je Evžen Machytka, který byl po únorovém odvolání bývalého ředitele, někdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD, Svatopluka Němečka pověřen řízením tohoto zdravotnického zařízení. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) dal Machytkovi přednost před lékařem Jiřím Havrlantem, který rovněž v minulém týdnu uspěl ve výběrovém řízení. Podporovala ho Ostravská univerzita, s jejíž Lékařskou fakultou nemocnice spolupracuje. Své rozhodnutí oznámil Vojtěch po dnešní návštěvě FNO..

Ministr uvedl, že k zásadním úkolům nového ředitele patří stabilizace personální situace, řešení vztahů s Lékařskou fakultou, dořešení auditů v nemocnici a z nich vyvození případných důsledků a také samotný rozvoj nemocnice.

"Udělám maximum proto, aby nejenom tyto úkoly a priority byly splněny," řekl Machytka. Dodal, že pro něj vždy na prvním místě bude spokojený pacient, kterému bude poskytnuta kvalitní péče.

Spolu s příchodem Machytky se na Chirurgickou kliniku vrátil jako sekundární lékař i její někdejší přednosta Pavel Zonča, který byl v minulosti i děkanem Lékařské fakulty a po svém odvolání je s univerzitou ve sporu. Spletitou personální situaci v nemocnici provázejí kontroverze. Objevily se také informace o rušičkách odposlechu v kanceláři ředitele či údajné nepovolené léčbě onkovakcínami, kterou prošetřuje policie. Proti Machytkovi i Zončovi se postavila část lékařů Chirurgické kliniky, jiní Machytku naopak podpořili. Vojtěch dnes uvedl, že se s Machytkou dohodl na tom, že Zonča nebude aspirovat na funkci přednosty kliniky, na níž bude vypsáno výběrové řízení. To by podle ministra situaci mělo uklidnit.

Nemocnice má téměř 3300 zaměstnanců. Loni hospitalizovala 44 966 pacientů a provedla 611 853 ambulantních vyšetření.