Ministr zdravotnictví Prymula připustil, že rezignuje sám. Bude ve vládní expertní skupině

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v rozhovoru pro Blesk promluvil o zákazu vycházení, polní nemocnice v Letňanech (15.10. 2020)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v rozhovoru pro Blesk promluvil o zákazu vycházení, polní nemocnice v Letňanech (15.10. 2020) Zdroj: Blesk:Daniel Černovský

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v rozhovoru pro Blesk promluvil o zákazu vycházení, polní nemocnice v Letňanech (15.10. 2020)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula
3
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nevyloučil, že sám odstoupí z ministerské funkce. Dále však trvá na tom, že žádné nařízení neporušil. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se bude dále podílet na boji s epidemií jako člen vládní expertní skupiny, oznámil dnes premiér Babiš.

Prymulu zachytil deník Blesk, jak v noci vychází bez roušky z uzavřené restaurace. Ty musí být kvůli šíření koronaviru mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek ministra vyzval k rezignaci. Prymula uvedl, že nic neporušil a sám rezignovat nehodlá. Předseda vlády pak navrhl Prymulovo odvolání.

"Myslím si, že tam žádné porušení nebylo. Ještě přes víkend si to rozmyslím. Není vyloučeno, že zítra (v pondělí) oznámím rezignaci sám," řekl Prymula v rozhovoru pro server iDnes.cz. Následně v pořadu Otázky Václava Moravce České televize upřesnil, že je připraven rezignovat, jakmile bude znám jeho nástupce. Funkci mu pak předá. 

Babiš v pátek řekl, že prezidentovi Miloši Zemanovi předal životopis nového kandidáta, hlava státu by ho měla přijmout v úterý v Lánech a ve čtvrtek by mohlo následovat jmenování a uvedení do úřadu. Premiér v neděli sdělil, že je zbytečná debata o tom, zda skutečně prezident do čtvrtka Prymulu odvolá. "Máme nějakou ústavu, nějaké kompetence," poznamenal. Podle článku 74 ústavy člena vlády odvolává prezident, jestliže to navrhne předseda kabinetu, dodal. Jako o Prymulově nástupci se mluví o dětském hematologovi a náměstkovi ředitele brněnské fakultní nemocnice Janu Blatném.

Prymula se v uzavřené restauraci sešel se šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. V rozhovoru řekl, že tam dorazil na Faltýnkovo pozvání. Schůzky se účastnil ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Dalším účastníkem noční schůzky v uzavřené restauraci byl podle České televize náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Ten kandiduje na šéfa VZP.  Šmehlík však po zveřejnění informace v televizi sdělil, že se schůzky neúčastnil a byl v tu dobu byl doma s rodinou.

Faltýnek v pátek uvedl, že s Prymulou jednal o misi zahraničních lékařů v Česku. Prymula mluvil o tom, že se jednání týkalo testování. "Bavili jsme se ještě o opatřeních. Bylo to širší téma," uvedl ministr v aktuálním rozhovoru. V pátek nejdřív týdeníku Respekt popisoval, že seděli v salonku restaurace a neměli roušky, protože měli nápoje. Později řekl, že to bylo v soukromých prostorách vyšehradské kapituly.

Babiš v pátek řekl, že prezidentovi Miloši Zemanovi předal životopis nového kandidáta, hlava státu by ho měla přijmout v úterý v Lánech a ve čtvrtek by mohlo následovat jmenování a uvedení do úřadu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Radiu Z a České televizi řekl, že předpokládá, že ve čtvrtek bude jmenování. "V tuto chvíli, zdá se, není jiné možnosti, nežli výměna ministra zdravotnictví," řekl Ovčáček. Uvedl, že prezident by byl rád, kdyby Prymula jako odborník na epidemiologii pokračoval v práci.