Vyšehradská restaurace Rio's se z místa pro utajené schůzky dostala do záře reflektorů

Restaurace Rio's byla často místem pro diskrétní byznysová setkání.

Restaurace Rio's byla často místem pro diskrétní byznysová setkání. Zdroj: M. Pátek, M. Hykl

Restaurace Rio's na Vyšehradě, 23. října 2020.
Restauraci Rio's měli v oblibě lidé z byznysu i ti napojení na politiky.
Restauraci Rio's provozuje společnost Midi Raimunda Špundy. Nemovitost však patří Vyšehradské kapitule.
Restaurace Rio's na Vyšehradě je příjemcem podpory ve státním programu Antivirus.
Restaurace Rio's se dostala do centra dění.
13
Fotogalerie

Raimund Špunda, majitel restaurace Rio's v Praze na Vyšehradě, ještě ve čtvrtek netušil, že se jeho podnik oblíbený pro diskrétní domlouvání byznysu všeho druhu dostane do titulků médií a bude propírán na sociálních sítích. Po schůzce ministra zdravotnictví Romana Prymuly, šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Jiřího Havrlanta zachycené deníkem Blesk je vše jinak.

„Restaurace je bohužel opět z nařízení vlády zavřena. Znovu jsme ale pro Vás otevřeli alespoň okénko. Zastavte se za námi při zdravotní procházce Vyšehradem,“ vzkazuje restaurace na svém webu. 

V obtížné situaci pro celou restaurační sféru získal podnik podle zveřejněné smlouvy v květnu státní podporu v programu Antivirus. V něm stát kompenzuje mzdové náklady firmám, které kvůli mimořádným opatřením musely zavřít.

Jenže v noci ze středy na čtvrtek nebylo v Riu otevřené jen okénko. Deník Blesk přistihl ministra Prymulu bez roušky při odchodu z podniku po schůzce s Faltýnkem a Havrlantem.

„Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě,“ vysvětloval Faltýnek. Zároveň potvrdil, že se s majitelem podniku Špundou zná. 

V podniku se vždy scházela pestrá společnost. Podle člověka obeznámeného s provozem restaurace, který však nechtěl být jmenován, to byla restaurace jako vystřižená z 90. let. Kromě hostů působících dojmem bývalých veksláků jsou tam častými návštěvníky právě i Jaroslav Faltýnek nebo Martin Nejedlý. Právě tento poradce prezidenta Miloše Zemana podle serveru Neovlivni.cz naučil Faltýnka do Ria chodit. 

Název restaurace Rio's vychází z přezdívky jejího majitele Raimonda Špundy. Tento podnikatel začínal s restaurací v tenisovém areálu na pražském ostrově Štvanice. Tam dodnes podle obchodního rejstříku sídlí Špundova firma Midi. Přes tuto společnost Špunda restauraci na Vyšehradě provozuje. 

Špundův byznys v historickém areálu Vyšehradu je podle posledních zveřejněných hospodářských výsledků výdělečný. V roce 2018 restaurace z tržeb přes jedenáct milionů korun vydělala v čistém jeden milion korun.     

Prostory na Vyšehradě si Špunda pronajímá od Vyšehradské kapituly. „V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ uvedl v tiskové zprávě děkan kapituly Michal Němeček s tím, že je schůzka Prymuly, Faltýnka a Havrlanta překvapila. 

Politici se hájili tím, že jejich jednání se uskutečnilo v soukromých prostorách, nikoliv v samotné restauraci. „Objekt restaurace Rio's je celý pronajatý společnosti Midi a kapitula zde nemá žádné jiné prostory. V žádném dalším prostoru kapituly zmínění politici nebyli,“ reagoval děkan Němeček.  

Telefon restaurace Rio's uvedený v jejích kontaktech v pátek nikdo nezvedal. Na zaslané otázky ohledně aktuálního dění zástupci podniku nereagovali.

Co ale bylo v průběhu pátku velmi živé, to byly různé vtípky a hodnocení všeho druhu na sociálních sítích, v aplikacích pro recenze na gastro podniky a podobně. Rio´s se z prostoru pološera dostal do světel reflektorů.