Ministrem spravedlnosti je Pelikán. Prezident pokáral politiky

Robert Pelikán byl jmenován ministrem spravedlnosti

Robert Pelikán byl jmenován ministrem spravedlnosti Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem spravedlnosti Roberta Pelikána (35). Ve vládě nahradí Helenu Válkovou, která rezignovala k 1. březnu. Oba vybralo hnutí ANO. Pelikán dosud působil na ministerstvu jako první náměstek pro legislativu a justici a ministerstvo po demisi Válkové řídil.

Zeman během slavnostního aktu na Pražském hradě vytkl politikům „nedorozumění“, které vyvolala Válková svou rezignací. Podala sice sama demisi, později ale řekla, že to bylo na přání ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš i Pelikán ale tvrdí, že se pro odchod z vlády rozhodla sama. Zeman politiky vyzval, aby příště hovořili jasnou řečí.

„Nechce-li někdo podat demisi, nechť ji nepodává, chce-li někdo někoho odvolat, nechť ho odvolá,“ řekl Zeman při jmenování, kterého se účastnila i Válková.

Pelikánovi řekl, že má před sebou řadu neodkladných úkolů. Například zákon o státním zastupitelství by měla už v dubnu podle Zemana dostat na stůl vláda. Bude prý rád, když se nový ministr bude zabývat i platy soudců nebo vlekoucí se diskusí o soudcovské samosprávě.

Pokora, odvaha a odhodlání

„Funkce se ujímám s pokorou, odvahou a odhodláním. Myslím, že všechny tyto tři vlastnosti budu velmi potřebovat,“ prohlásil po složení slibu člena vlády Pelikán. Za své priority pokládá vedle zákona o státním zastupitelství také problematiku exekutorů či insolvencí.

Pelikán chce také zrychlit a zkvalitnit trestní řízení a v rámci regulace exekucí zamezit obchodu s lidskou chudobou. Řekl to poté, co jej premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oficiálně uvedl do úřadu. Předseda vlády pokládá za další priority resortu například snížení nákladů na vězeňství, posílení elektronizace justice, nový zákon o státním zastupitelství či novelu občanského zákoníku.

Úkoly jsou mi známé. Ačkoliv jsou mimořádně náročné, věřím, že se mi je podaří zvládnout

Sobotka podotkl, že před Pelikánem stojí řada úkolů. „Úkoly jsou mi známé. Ačkoliv jsou mimořádně náročné, tak se jich nebojím a věřím, že se mi je podaří zvládnout,“ reagoval nový ministr spravedlnosti.

Za své hlavní cíle označil vedle problematiky exekucí také boj s insolvenčními mafiemi a zlepšení trestního řízení, aby netrvalo tak dlouho a aby lidé neměli pocit, že nejzávažnější zločiny zůstávají nevyšetřeny. Stejně jako dříve jeho předchůdkyně Helena Válková (ANO) řekl, že je třeba navrátit veřejnosti důvěru v justici.

Personální rošády nechystá

Velké personální změny prý v úřadu nechystá. Prvního náměstka mít nebude, protože služební zákon už s tímto postem nepočítá. Ve funkci legislativního a justičního náměstka nahradí Pelikána Michal Franěk, dosavadní vrchní ředitel legislativní sekce.

Podle Sobotky je pro Pelikána „spíše výhodou“, že na ministerstvu už působil v roli náměstka. „Jsem přesvědčen o tom, že resort v celé šíři zná. Může se věnovat prioritám, které jsou evidentní a vyplývají z programového prohlášení a legislativního plánu vlády,“ konstatoval. Dodal, že „první novely už jsou na dohled“.

Ministerstvo by podle premiéra mělo nastavit přísná pravidla k zabránění zneužívání exekucí a přicházet v této oblasti s vlastními návrhy, protože v uplynulých měsících je předkládali spíše poslanci. Pelikán k tomu poznamenal, že poslanecké návrhy obsahují mnoho myšlenek, které ministerstvo zákonodárcům „nesobecky zapůjčilo“, aby urychlilo proces přijetí změn.

Premiér upozornil, že v nejbližších týdnech bude také zapotřebí dotáhnout do konce realizaci dohody státu se soudci ohledně jejich platů a nový zákon o státním zastupitelství. Z dlouhodobějších plánů zmínil zavedení elektronických náramků pro odsouzené, které by podle něj mohlo výrazně přispět ke snížení nákladů vězeňství i k jeho humanizaci.

Vizitka nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána
Datum a místo narození - 18. října 1979, Praha
Vzdělání - právnická fakulta UK v Praze (titul Ph.D. od 2011)
Dosavadní funkce - první náměstek ministryně spravedlnosti, úsek justiční a legislativní (od června 2014)
Kariéra - po studiích nastoupil do advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol. (2002-2007); od roku 2004 přednáší na katedře občanského práva Právnické fakulty UK v Praze; v roce 2007 složil advokátskou zkoušku; v letech 2007 až 2009 pracoval v advokátní kanceláři Linklaters a následně byl partnerem v advokátní kanceláři Vrána & Pelikán (2009-2014); od února 2014 do června téhož roku řídil právní sekci ministerstva financí
Rodina - jeho matka, profesorka obchodního práva Irena Pelikánová, působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU; otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii; je rozvedený, má syna.

Profesní postup

Jako náměstek měl na ministerstvu spravedlnosti na starost novelizaci občanského zákoníku. Ten Pelikán hlasitě kritizoval už předtím, než nabyl počátkem roku 2014 účinnosti. Ve čtyřčlenné expertní komisi, s níž Pelikán změny zákoníku konzultuje, zasedá jeho matka Irena Pelikánová.

V polovině loňského srpna vyvolal pozornost spor mezi náměstkem Pelikánem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který se týkal změn v návrhu zákona o státním zastupitelství. Zeman se veřejně ohradil proti Pelikánovým úvahám o tom, že žalobci mají být více kontrolováni exekutivou, aby z nich nevznikla „čtvrtá moc ve státě“. Ve funkci prvního náměstka ministryně spravedlnosti nahradil Pelikán loni v létě Hanu Marvanovou, která odešla kvůli sporům s ministryní Válkovou. Už tehdy se v tisku objevily úvahy, že Pelikán časem Válkovou v čele ministerstva nahradí.

Specializuje se na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů.

Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty. Později například hájil město Karlovy Vary ve sporu se skupinou firem o vlastnictví sportovně-kulturního centra KV Arena.

V srpnu 2012 jej ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nominoval na člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Ministr ale posléze Pelikánovu nominaci stáhl. V tisku se spekulovalo o tom, že důvodem byl Pelikánův blog, na kterém advokát kritizoval politiku vlády, jejího premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Na podzim 2013 se stal členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO. V médiích se tehdy spekulovalo o tom, že se Pelikán stane ministrem spravedlnosti. Šéf hnutí Andrej Babiš si však Pelikána vzal s sebou na ministerstvo financí jako ředitele právní sekce.

Josef Baxa: Pelikán by měl umět Babišovi vysvětlit, co je to nezávislost justice

Případ Pelikán¨