Místo delfínů budou v Praze aligátoři a mroži, organizátor se nevzdává

Organizátoři delfíní show, která měla odstartovat ve čtvrtek v obřím stanu v pražské Libuši, změnili program i účinkující. Místo delfínů, na které nedostali pořadatelé dovozní povolení, budou vystupovat lachtani, aligátoři, mroži a tučňáci.

Vstupenky zakoupené na představení Delfíni v Praze budou platit i na nový program s názvem Aqua Aqua, uvedl organizátor akce Artur Kaiser. Pokud nezačne projekt delfinária do konce října, vrátí pořadatel lidem vstupné.

„Kvůli aroganci úředníků a nesprávnému úřednímu postupu jsme nuceni přivézt jinou skupinu delfínů. Celý projekt s delfíny ale rozhodně nekončí,“ uvedl Kaiser a dodal, že měl od začátku vytipováno více skupin mořských savců, které je možné do Česka přivézt.

„Máme připravené delfíny druhé generace, na které se nevztahuje velká část povolení,“ řekl. Na konci května zamítlo ministerstvo životního prostředí dovoz tří delfínů skákavých z Ukrajiny. Jedním z důvodů zamítnutí bylo to, že delfíni měli být dovezeni za účelem komerčního využití, což je legislativou EU pro případ první generace odchované v zajetí zakázáno. Odkud dorazí noví delfíni, zatím nechtěl Kaiser prozradit.

Původně se měla akce Delfíni v Praze konat v dubnu na Rohanském nábřeží. Kvůli komplikacím se zajištěním části pozemku ale museli organizátoři najít jiné místo, stan s vodní arénou postavili na soukromých parcelách v Libuši a posunuli termín. Lidé si museli zakoupené vstupenky přerezervovat.

„Nový program dostanou lidé, co mají zakoupené vstupenky na Delfíny v Praze, jako bonus za to, že dokážou být trpěliví,“ uvedl Kaiser.

V program Aqua Aqua vystoupí mrože, lachtani, aligátoři nebo želvy. Původně měl být na programu od října, po skončení show s delfíny. Podle informací z webu „rozhodně nepůjde o cirkusovou produkci, celý projekt je koncipován jinou zajímavou a interaktivní formou“. Dovoz delfínů již od počátku kritizovala řada odborníků, ředitelů zoologických zahrad i hlavní město Praha.

: