Místo VV se do sněmovny tlačí Zemanovci, KDU-ČSL a Zelení

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Richard Rames, E15

Volby do Poslanecké sněmovny by na začátku února vyhrála ČSSD s 25,5 procenty. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by překonaly ještě ODS, TOP 09, a KSČM. Věci veřejné by s 2,2 procenta zůstaly mimo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Factum Invenio.

Těsně pod hranicí pěti procent zůstala Strana práv občanů - zemanovců (4,4 procenta), KDU-ČSL (4,3 procenta) a Strana zelených (4,1 procenta). Statistická chyba přitom činí přibližně dva procentní body.

ODS by si proti výsledku v posledních volbách pohoršila o necelé jedno procento na 19,4 procenta hlasů, ještě o něco více podle průzkumu ztrácí její koaliční partner TOP 09. Strana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ziskem rovných 15 procent ztrácí proti posledním volbám 1,7 procenta hlasů. Nejhůře z koaličních stran dopadly Věci veřejné, které se z 10,9 procenta propadly na 2,2 procenta.

Více než tři procenta voličů získali od posledních voleb komunisté. Teď by je volilo 14,9 procenta účastníků průzkumu, který se konal ve dnech 27. ledna až 7. února a zúčastnilo se ho 963 občanů starších 18 let.

Porovnání volebního modelu s výsledky volebPorovnání volebního modelu s výsledky voleb | Factum Invenio

Rozdělení mandátůRozdělení mandátů | Factum InvenioZdroj: Factum Invenio